Google добавя медицинска експертиза в търсенето

Google пуска нова услуга – търсене по симптоми, за да предложи по-разбираема и удобна информация за различни заболявания. Така търсачката се приближава до ролята на консултант при търсене на медицинска помощ.

При въвеждане на заявка за търсене от рода на „болка в коленете на детето”, системата ще показва съответните симптоми, а ако напише „главоболие”, потребителят ще получи общо описание на проблемите, варианти за самостоятелно лечение и съвет дали да се обърне към лекар.

Към момента функцията работи само в приложението на Google за мобилни платформи iOS и Android. При въвеждане на много заявки, търсачката ще генерира като резултат специални карти, които съдържат илюстрации към симптомите. Картите могат да се прелистват, а при натискане върху тях, да дават по-подробна информация.

Според блога на Google, около 1% от заявките за търсене са свързани с различни симптоми на заболявания. Ето защо интернет компанията е решила да направи резултатите от търсене по-удобни за потребителите.

Разработчиците на Google са създали подробен списък със симптоми, като са сравнявали информацията от резултатите при търсене с такава, предоставена от редица лекари. Нещо повече, в това начинание на интернет компанията са помогнали експерти от Харвард и клиниката Мейо.

Засега търсенето по симптоми работи само на територията на САЩ и само на английски език. В бъдеще Google планира да разшири списъка на поддържани езици и страни. Освен това компанията ще добави подобна функция и в търсенето през настолни браузъри.

Коментар