Данни от РС-то изтичат и през вентилатора

Опитната постановка включва настолен компютър с инсталирано специално приложение и смартфон, който записва звука от вентилатора и прихваща данните

Опитната постановка включва настолен компютър с инсталирано специално приложение и смартфон, който записва звука от вентилатора и прихваща данните

Необичаен метод за кражба на данни демонстрираха изследователи от Университета Бен-Гурион в Израел. Оказва се, че компютърът може да бъде похитен чрез промяна в скоростта на вентилатора за охлаждане на процесора.

Учените инсталирали на компютъра приложение, което принуждава вентилатора да променя скоростта си на въртете от една стойност на друга и обратно, в зависимост от предаваните в момента битове данни. Смартфон, разположен близо до РС-то, засича промените в честотата на звука на вентилатора и записва данните.

По-рано същият екип от изследователи демонстрира подобен метод за кражба на данни от изолиран от мрежата компютър, като за целта използва вградените говорители. В резултат на това някои компании започнаха да купуват РС-та без говорители.

Новата технология за хакване не се нуждае от говорител. Тя работи чрез вентилатора, какъвто има почти във всеки компютър, а премахването му е крайно нежелателно. Методът на израелските учени се нарича Fansmitter.

Проведени са няколко експеримента с различни скорости на въртене на вентилатора. При честота 1000-1600 оборота в минута (1000 об./мин. за нулата и 1600 об./мин. за едиицита) изследователите са постигнали скорост на предаване на данни 3 бита в минута, при отдалечено на 1 метър устройство за запис на звука от вентилатора.

Увеличавайки честотата на въртене до 2000-2500 об./мин., учените са повишили скоростта до 10 бита в минута на разстояние 4 метра. Накрая, при 4000-4250 об./мин. на вентилатора, те са достигнали скорост на предаване на данни 15 бита в минута на разстояние 1 м.

Като тестова система е използван настолен компютър Dell, а смарфон Samsung Galaxy S4 е записвал звука. Експериментите са проведени в изследователска лаборатория, в която е работило и друго оборудване, вкл. климатик, т.е. при наличие на фонов шум.

Вентилаторът генерира при работа звук с честота 100-600 Hz. Този диапазон се улавя от човешкото ухо, поради което операторът на компютъра лесно ще усети, че има нещо нередно.

Но изследователите твърдят, че могат да настроят системата така, че тя да се задейства тогава, когато на компютъра няма никой – например през нощта, като се има предвид, че много РС-та в компаниите са постоянно включени.

Коментари по темата: „Данни от РС-то изтичат и през вентилатора”

добавете коментар...

  1. tziko

    Ще са им нужни над 9500 години за да смъкнат 50те ми гб порно.

  2. Минчо Празников

    ама всички забравихте че трябва да се сложи специален софт на машината за да почне да “лъчи” и наистина 600 бита на час – това са астрономическите 14.4кб на ден

    Gross – имаш ли си на идея колко е голяма една база данни в днешни дни

  3. Sss

    Като вали дъжд данните изтичат през водосточната тръба и ги събират с кофи ☺

  4. HITler

    е как обръща тея битове не разбрах? намалянето на оборотите какво показва? кое точно дейстиве, коя точно информация от компютъра?! да не е 1ви април бе хора!

  5. Anonymous

    Добре че има водни охлаждания вече, че да не ни окрадат.

  6. Anonymous

    Глупости.

  7. Gross

    Корекция 600 бита#

  8. Gross

    Приятел. Десет бита в минута, 60 минути са 60 бита. За12 часа може да се свали цяла база данни или откъс от нея с поверителна информация, като например сметки с пароли, кодове или иначе казано стратегически важна информация. Как да ти се обясни, че ако устройство приемник с размери на кърфица/това са малките микрофончета./ попадне до един банков сървър,преди да разберат какво се е случило ще се сринат цели системи. А сега си представи как тази кърфичка попада в някой затънтен ъгъл на сървър стая във военно поделение. Е още ли звучат малко десетте бита за минута.

  9. асд

    Гръмнахте….

  10. Anonymous

    10 бита в минута е изключителна скорост! Трябва да се пазим да не източат интернета и да останем на бели уеб страници!

Коментар