Американец съди Apple за $10 милиарда

Невероятно успешният епълски продукт iPhone отново е обект на авторски претенции

Невероятно успешният епълски продукт iPhone отново е обект на авторски претенции

Жител на щата Флорида обвини Apple в кражба на идея за мобилно електронно устройство и настоява за компенсация от компанията в размер на 10 милиарда долара, съобщи Mac Rumors.

Томас Рос е дал на съд ИТ гиганта от Купертино, твърдейки, че популярни устройства като iPhone, iPad и iPod са създадени по негови ескизи, нарисувани още през 1992 г.

Ескизите са приложени като заявка за изобретение под името „Електронно устройство за четене” (ERD). В съдебния иск се твърди, че авторът на ERD е изпреварил Apple с 15 години в идеята за устройство, което е подобно на iPhone.

В периода от 23 май до 10 септември 1992 г. Томас Рос е нарисувал три ескиза на устройства в плосък корпус, със закръглени краища и големи екрани. По думите на ищеца, подобно дизайнерско решение не е съществуало преди 1992 г. Рисунка на устройството, сравнена с iPhone, е публикувана в MacRumors.com.

Устройството на Рос е било предназначено за четене на текстове, вкл. новини, преглеждане на изображения и видеозаписи на плосък екран с подсветка. Предвидени са били функции за гласова връзка и предаване на данни с помощта на модем, както и средства за вход-изход, вкл. ръкописно въвеждане.

За съхранение на информация изобретателят предложил използване на вградена памет и външни устройства. ERD трябвало да работи на презареждаеми батерии, вкл. от слънчева светлина.

Заявката за патент е подадена през ноември 1992 г., но била отхвърлена през април 1995 г., тъй като Томас Рос не платил необходимата такса. През 2014 г. той регистрирал свои авторски права за илюстрациите към заявката.

Рос настоява за компенсация от Apple на стойност 10 милиарда долара и авторско възнаграждение в размер на 1,5% от сумата, получавана от Apple в резултат на продажбите на мобилни устройства.

Коментари по темата: „Американец съди Apple за $10 милиарда”

добавете коментар...

  1. ха

    Нищо му няма на човека. Създава си известност, която може би ще ползва за други цели. Тези, които му се вързват – на тях нещо им хлопа…

  2. _|_

    На някои им хлопа дъската, но на този е направо дюшемето!!!

  3. Anonymous

    До автора на статията: Бихте ли добавили и връзка към споменатите патенти, за да могат хората да ги разгледат?

    Аз лично видях чертежите и веднага се сетих за Dynabook. От 1972г, на Alan Kay.

    Ищецът може и сам да се е сетил, но е закъснял с 20 години. Ще ги види тия пари през крив макарон.

Коментар