Google е най-атрактивен работодател за студентите

Google запазва първо място в ежегодния рейтинг на Universum за най-привлекателен работадател

Google запазва първо място в ежегодния рейтинг на Universum за най-привлекателен работадател

Интернет компанията Google оглави за пореден път класацията на най-привлекателните работодатели за студенти, които специализират бизнес и инженеринг/ИТ, сочи глобално проучване на Universum.

Студентите в тези две направления се опитват да намерят баланс между работата и личния живот – именно това е първият им по значимост кариерен стремеж почти във всички страни, отбелязват авторите на доклада. Изключения има в страни като Индия, където за студентите е най-важно да изградят международна кариера.

В проучването на Universum са участвали над 267 хиляди студенти от развити и развиващи се страни в цял свят. Попадналите в рейтинга компании са сред най-добрите работодатели поне в шест страни. В крайната оценка оказва голямо влияние позицията в страни с висок БВП, като САЩ например.

Топ 5 най-привлекателни работодатели за студентите по бизнес и инженеринг/ИТ (източник: Universum)

Топ 5 най-привлекателни работодатели за студентите по бизнес и инженеринг/ИТ (източник: Universum)

Google запазва първо място в ежегодния рейтинг, следван от Apple, която бележи сериозен прогрес – изкачва се от седмо на второ място като предпочитана компания за студенти от направление „бизнес”. В топ 10 по този показател попадат още EY, Goldman Sachs, PricewaterhouseCoopers, Deloitte, Microsoft, KPMG, LOreal и J.P. Morgan.

Що се отнася до направлението „инжениринг/ИТ”, не се наблюдават сериозни размествания спрямо класацията от миналата година. Google отново е първи, следван от Microsoft, Apple, BMW Group и IBM, която измества от петата позиция GE. Останалите компании в Топ 10 са Intel, Siemens, Samsung и Sony.

Прави впечатление, че енергийните компании губят привлекателност като работодатели, след като отрасълът се сблъска със силен спад в цените на петрола и газта. Само Shell попада сред 50-те най-желани работодатели за студентите от направление бизнес – заема 42-ро място, в сравнение с 48-мо година по-рано.

В направлението „инжениринг/ИТ” Shell отстъпва от 10-то на 14-то място като най-привлекателен работодател. Конкурентите ExxonMobil и BP падат съответно от 18-то на 22-ро място и от 36-то на 41-то място, сочи изследването на Universum.

Коментар