Озоновата дупка може да изчезне към 2050 г.

Размерите на озоновата дупка намаляват, сочат нови изследвания

Размерите на озоновата дупка намаляват, сочат нови изследвания

Озоновата дупка над Антарктика намалява и ако тенденцията продължи, тя ще изчезне напълно през 2050 г., твърди ново изследване, за което съобщава Science.

Според учените от САЩ и Великобритания, възстановяването на озоновия слой на атмосферата потвърждава ефективността на мерките за ограничаване на емисиите на хлорфлуорвъглеводороди, приети с международно споразумение, известно като Монреалски протокол.

Споразумението беше подписано през 1987 г. и започна да се изпълнява ефективно през 1989 г. В момента озоновата дупка е по-малка, отколкото през 2000 г., след като година по-рано достигна максималния си размер.

Озонът защитава повърхността на планетата от ултравиолетовото излъчване с дължина на вълната 290-320 нанометра, което е пагубно за всички живи организми. Моделиране, направено през 2009 г., показа, че ако не се спазват забраните на Монреалския протокол, озоновият слой би могъл да изчезне напълно през 2050 г.

Коментари по темата: „Озоновата дупка може да изчезне към 2050 г.”

добавете коментар...

  1. Koстадин

    Заглавие — “Озоновата дупка може да изчезне към 2050 г.”
    Последено изречние — “Моделиране, направено през 2009 г., показа, че ако не се спазват забраните на Монреалския протокол, озоновият слой би могъл да изчезне напълно през 2050 г.” Сега последно озоновата дупка или озоновия слой ще изчезне през 2050 г. ???

  2. ???

    Какво ще правят Ал Гор и хипитата му след това? След като озоновата дупка изчезне, екоталибаните ще трябва да търсят нови причини да не работят.

Коментар