HPЕ си издейства $3 млрд. компенсация от Oracle

Съдът призна Oracle за виновна в нарушаване на договор с HP, което може да й коства 3 млрд. долара

Съдът призна Oracle за виновна в нарушаване на договор с HP, което може да й коства 3 млрд. долара

Hewlett-Packard Enterprise спечели съдебно дело срещу Oracle и очаква да получи компенсация в размер на 3 милиарда долара, заради прекратена поддръжка на процесора Itanium, предаде Ройтерс.

През 2011 г. HP подаде иск срещу компанията на Лари Елисън, като я обвини в нарушаване на партньорско споразумение относно разработката на нови версии на системите за управление на бази данни за сървъри HP с процесор Intel Itanium.

Споразумението между двете компании беше подписано през 2010 г., но само една година по-късно Oracle отказа да го спазва, заради сигнали от Intel, че жизненият цикъл на процесора Itanium е към края си.

В крайна сметка съдът постанови, че действията на Oracle са явно нарушение на договора и са довели до загуби за HP. Санкцията включва 1,7 млрд. долара загуби, понесени от HP, и още 1,3 млрд. долара пропуснати приходи от бъдещи договори, които HP не е могла да изпълни.

Oracle, от своя страна, възнамерява да обжалва съдебното решение. Това е поредното дело между ИТ гиганти, което се проточи дълги години и все още казусът не е приключен окончателно.

Коментар