Chrome превръща уеб във виртуална реалност

Поддръжката на виртуална реалност от мобилния браузър Chrome обещава напълно ново изживяване в уеб

Поддръжката на виртуална реалност от мобилния браузър Chrome обещава напълно ново изживяване в уеб

Виртуалната реалност (VR) започна да навлиза в бързи темпове в дигиталната потребителска среда. Google, разработчик на най-популярния браузър Chrome, вече добавя VR възможности в своето приложение за сърфиране в интернет и обещава напълно ново изживяване в уеб.

Последната Android версия за разработчици на мобилния Chrome, както и бета версията на приложението включват поддръжка на стандарта с отворен код WebVR. Това е приложен програмен интерфейс (API) на база JavaScript, предназначен за създаване на готови за виртуална реалност сайтове.

Във версията за разработчици е добавена също поддръжка на функцията VR Shell, която в бъдеще ще позволи разглеждане на всеки сайт в режим на виртуална реалност с помощта на VR очила за мобилни устройства, независимо от това дали сайтът поддържа или не WebVR.

В момента преходът от сайт с поддръжка на технологията към обикновен сайт е свързано с редица неудобства – в частност, потребителят трябва да свали VR очилата. Функцията VR Shell е призвана да реши подобни проблеми, като направи всеки сайт съвместим с VR очилата, съобщи roadtovr.com.

Samsung също разработва експериментален браузър за Gear VR, но технологията в Chrome за Android позволява сърфиране в интернет в режим на виртуална реалност от много повече хора, предвид огромната популярност на браузъра.

VR Shell все още не е напълно работоспособна технология. Функцията вероятно ще стане по-полезна, когато излезе платформата Daydream на Google. Тя бе обявена на през май на конференцията за разработчици Google I/O и се явява наследник на Google Cardboard, като съчетава различни софтуерни и хардуерни възможности за пълноценно VR изживяване.

Daydream включва напълно нова екосистема от приложения. За работа с платформата е необходим Android смартфон с подходящи спецификации и VR хедсет. Потребителите ще се потопят във виртуалната реалност, ползвайки VR версии на приложенията. Google работи също по VR поддръжка в Chrome на шлемовете Oculus Rift и HTC Vive.

Коментари по темата: „Chrome превръща уеб във виртуална реалност”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Да, всичко друго ще прави, но не основното му предназначение да отваря уеб страници.

    Само затормозват хората да търсят постоянно опции онова и това откъде да го изключат. Или пък да търсят алтернативи на браузъри, които работят само като браузъри без да вградени троянски неща и без да правят други скрити и неприемливи за потребителя действия и активности.

Коментар