Част от Y поколението не мисли да се пенсионира

Милениумите възнамеряват да работят по-дълго от предишните поколения, някои от тях – до края на живота си

Милениумите възнамеряват да работят по-дълго от предишните поколения, някои от тях – до края на живота си

Над една трета от работната сила към 2020 г. ще се състои от хора, родени през 90-те години на миналия век – т.нар. Y поколение или „милениум”, сочи доклад на ManpowerGroup, подготвен на базата на проучване в 25 страни по света.

Въпреки че повечето милениуми започнаха своята кариера в условия на глобална рецесия, две трети от тях са оптимисти за бъдещето. Около 62% от анкетираните вярват, че ако загубят своята работа, ще могат бързо и лесно да намерят нова.

Кариерният път за Y поколението се явява в голяма степен честа смяна на работни места, вместо работа за една компания за дълъг период от време. 84% допускат прекъсвания в своята кариера – при раждане на дете, смърт на родители и пътешествия.

Три четверти от милениумите работят на пълен ден, но повече от половината са готови за бъдеще с нестандартна заетост, например проектна или мрежова, сочи проучването.

Освен това милениумите възнамеряват да работят по-дълго от предишните поколения. Над половината планират да работят до 65 години, повече от четвърт (27%) – до 70 години, а 12% въобще не мислят за пенсия – те са готови да работят цял живот.

73% от анкетираните работят по над 40 часа седмично, а почти една четвърт – по над 50 часа седмично. 26% пък съвместяват едновременно две работи.

За 92% от милениумите парите са на първо място при избор на работа. В списъка от приоритети следват сигурността, възможността за свободно време и работата в интересен екип. 93% са готови да повишават постоянно своята професионална квалификация.

Коментари по темата: „Част от Y поколението не мисли да се пенсионира”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  До Радо,
  Никакви Х% проценти, а направо къгла 0 (нула).

  Както винаги НЯМА достатъчно пари за държавата, за политиците, за техните роднини и чичини и лелини за изгладнелите бизнесмени и техните семейства.

  Проявете разбиране и работете докато сте живи да смъртта си. Също помислете, че трябва да си плащате и на банките и на кредиторите и да изхранвате техните семейства.

  Бъдете добри работете докрай, мъчете се и страдайте това е за добро на вашите господари и пък на вас се обещава в отвъдното след смъртта да се радвате че сте умрели.

  Така е било общоприето за норма и стандарт на живот на крепостните селяни да се грижат за своя феодал в средновековието.

 2. Радо

  Аз пък се чудех дали да си изкарам пенсионните, тъй като както се смяташе – ще взимаме с около 27% по-малко дори от сегашните пенсии

 3. Борис

  Последното мнение е най-точно. Просто пари за пенсии няма да има въобще и Y поколението го знае.

 4. Газин

  Не просто мислят, не те просто нямат избор, те ще са живи трупове.

  Пари за пенсии просто НЯМА да има и затова – хората или да работят и да мрат.

 5. ха

  Само дето не са определили поколението Y с каква работа се захваща… Един човек в космоса все още не могат да изпратят – технология, която е реализирана преди 50-на години.

 6. До Пешо

  Пешо, докато игреците стигнат до песния, след толкова десетилетия в бъдещето ще има много мощни лекарства и терапии. Според проф. Обри де Грей от Кеймбридж до 20-30 години хората ще спрат да стареят. Гледай му видеото. Има го в TED.

 7. Пешо Игрека

  Много са смели щот са още млади. Ще ги видим как ще говорят кат минат трийсетте и почнат болестите и болежките

Коментар