Какъв тип памет да изберем за сглобения РС

Ако смятате сами да си сглобите компютър, трябва внимателно да обмислите избора на компоненти. Преди да купите дънна платка, трябва да решите какъв тип памет ще използвате, тъй като повечето дънни платки могат да поддържат само един тип RAM.
DDR или RAMBUS
Обикновената SDRAM вече остаря. Така че, ако ще си правите нов компютър, вероятно ще трябва да избирате между DDR-SDRAM или RAMBUS.
Ако от бъдещия ви компютър няма да се изисква изключително бързодействие (необходимо за съвременните игри), препоръчително е да използвате DDR. Тази памет е бърза, стабилна и относително евтина.
DDR и DDR2 могат също така да се инсталират в конфигурация с два канала, ако дънната платка я поддържа. Когато се използва двуканална DDR памет, двойки от идентични модули RAM работят в тандем, за да повишат до голяма степен бързодействието. Както размерът, така и скоростта (а за предпочитане и производителя) на всеки RAM модул в една двуканална двойка трябва да са идентични.
Ако искате абсолютно най-бързата RAM, която съществува, тогава търсете RAMBUS. Но бъдете готови да похарчите няколкостотин лева само за RAM.  Подобно на двуканалните DDR, модулите RAMBUS трябва да се инсталират като идентични двойки.
Колко RAM ви трябва?
Нищо няма да оживи толкова много сглобения от вас компютър, колкото подарък от едно порядъчно количество RAM. Освен това поради ключовата роля на паметта за функционирането на компютъра, винаги избирайте RAM от производител с репутация.
Всяка операционна система има "минимални системни изисквания" за скорост на процесора и капацитет на RAM. Естествено, ако искате да вършите полезни неща с вашия компютър, трябва да се запасите с доста по-високи от посочените минимални стойности за RAM. За оптимално бързодействие на персоналния компютър се препоръчва количеството RAM да се движи в следните граници, според инсталираната операционна система:
Windows 98/Me: 256 – 512 MB
Windows 2000/XP: 1024 – 2048 MB
Windows Vista: 2048 – 4096 MB
Linux (ядро 2.2 с x-сървър): 512 – 1024 MB
Linux (ядро 2.4 или 2.6 с x-сървър): 1024 – 2048 MB
Ubuntu (Feisty или Gutsy): 1024 – 2048 MB
Ако използвате вашия компютър за графична обработка, редактиране на видео, гледане на телевизия или DVD, игри, CAD/CAM приложения или сложни математически изчисления, трябва да клоните към по-високите стойности. Ако го използвате главно за електронна поща, сърфиране в уеб и офис приложения, по-ниските стойности би трябвало да са достатъчни.  
Не трябва да прекалявате и да се презапасявате с големи количества памет, тъй като идва един момент, когато добавянето на повече RAM не води до забележимо подобрение на бързодействието на компютъра. И естествено, не можете да инсталирате повече  RAM, отколкото вашата дънна платка е в състояние да поддържа; така че трябва да сте сигурни, че знаете тази стойност преди да напазарувате модулите RAM в магазина.
Скорост на RAM
Скоростта на RAM паметта, от която ще се нуждаете, зависи главно от дънната платка. По принцип трябва да изберете RAM с най-високата скорост, която дъното поддържа. Прочетете документацията на дъното, за да намерите този параметър. Само защото даден модул RAM пасва в съответния слот на дъното, не означава, че той ще работи. Понякога поставянето на грешен тип RAM и подаването на електрическо напрежение може да повреди дъното, паметта или и двете.  
Дори ако вашата дънна платка може да поддържа различни скорости на RAM, използването на по-бавна RAM от най-бързата поддържана от дъното означава, че няма да получите максималното бързодействие, което е способно да предостави това дъно.
Тъй като скоростите на даден тип RAM непрекъснато се подобряват, по-новите, по-бързи памети обикновено са обратно съвместими с по-ниските скорости. Това се постига чрез интегрална схема, вградена в RAM модула. Така например, повечето  PC-2700 (333 MHz) DDR-SDRAM модули са обратно съвместими с PC-2100 (266 MHz). Така че, ако вашето дъно е направено за PC-2100, но вие можете да вземете PC-2700 на същата цена, изберете по-бързата RAM. Човек никога не знае: може да я използвате в следващия си проект. Само проверете отново, дали паметта, която купувате, е обратно съвместима със скоростта, от която се нуждаете сега.
Едно нещо, което по принцип трябва да избягвате, обаче, е смесването на RAM скорости в един компютър. На теория, ако смесите RAM скорости, всички модули ще работят на най-ниската скорост; но на практика, смесването на скорости (и понякога дори на марки) в един компютър, може да доведе до нестабилност на системата. (И отново, RAMBUS и двуканалната DDR трябва да използват двойки от идентични модули.) Така че в резюме, макар че теоритично е възможно смесването на различни марки RAM (и до известна степен различни размери и скорости, с изключение на RAMBUS), силно се препоръчва използването на идентични RAM модули за максимална стабилност на компютъра и минимална вероятност от конфликти.
Формати на RAM модули
SIMM (Single-Inline Memory Module) – използван главно в по-старите компютри; сега се смята за остарял.
DIMM (Dual-Inline Memory Module) – най-често използваният формат за RAM в момента. SDRAM и DDR-SDRAM са примери на два типа RAM, изпълнени в този формат.
SO-DIMM (Small-Outline Dual-Inline Memory Module) – използва се предимно в лаптопи и други компактни компютърни устройства.
RIMM (Rambus Inline Memory Module) – Rambus RAM от висок клас за дъна, използващи чипсети i820/i840 на Intel. Много бърза и много скъпа памет.

Коментар