Първи трансконтинентален 5G тест

5G се различава много силно от предшествениците си в това, че се изгражда като платформа за индивидуализирани услуги

5G се различава много силно от предшествениците си в това, че се изгражда като платформа за индивидуализирани услуги

Три от водещите компании в телеком индустрията си партнират в изграждането на първата в света трансконтинентална тестова 5G мрежа. Ericsson ще достави мрежово оборудване и инфраструктура в съвместния проект с участието на операторите SK Telecom и Deutsche Telekom.

Предвижда се изграждане на тестова мрежа в Южна Кореа и Германия, която използва ключови 5G технологии като виртуализация на мрежовите функции (NFV), софтуерно-дефинирана инфраструктура (SDI), разпределение на мрежовите ресурси и облачни решения.

Основната цел на проекта е да се осигури глобално използване на възможностите на 5G мрежите посредством оптимизиране на потребителските изживявания в роуминг. Наред с това, партньорите ще си сътрудничат по развитието на 5G екосистема, глобални маркетингови промоции и потенциални дейности по стандартизация.

„5G се различава много силно от предшествениците си в това, че системата се изгражда като платформа за осигуряване на индивидуализирани услуги, оптимизирани за нуждите на отделните клиенти, в глобален мащаб”, коментира Алекс Джинсун Чой, главен технически директор на SK Telecom.

Голяма част от потребителските сценарии, които се предвиждат за ерата на 5G, ще изискват отлично качество на услугите в глобален мащаб. Роумингът при разпределението на мрежовите ресурси ще играе ключова роля в осигуряването на международните операции, посочва Бруно Якобфюрборн, главен технически директор на Deutsche Telekom.

Още през октомври 2015 г. Ericsson и SK Telecom проведоха успешна демонстрация на технологиите за разпределение на мрежовите ресурси. По-късно SK Telecom и Deutsche Telekom подписаха договор за стратегическо 5G партньорство. Сега трите компании обединяват усилия в първия трансконтинентален 5G тест.

Коментар