Apple води тайна война срещу ремонта на нейни устройства

Устройствата на Apple са доста скъпи, но много от потребителите оправдават високите цени с това, че в дългосрочен план те са по-устойчиви на ударите на бързо развиващата се технология.

Доколко е вярно това ще се водят спорове още дълго време, но едно е сигурно – в случай, че се стигне до нужда от поправка, повечето потребители са по-склонни да закупят изцяло ново устройство. Причина за това е, че цената, примерно, на нов екран за iPad Pro може да превиши 2/3 от цената на чисто нов таблет от същия модел.

За потребителите на Apple може би е интересно да знаят, че наскоро компанията предприе сериозни мерки срещу предложен закон в САЩ, който цели да позволи на всички да подават епълските си устройства за ремонт дори и при неоторизирани сервизи и професионалисти.

Очаква се действието на закона да доведе до намаляване на т.нар. „електронен боклук” – устройства, които на теория лесно биха били поправени и могат да функционират добре, но по различни причини завършват пътя си като отпадък, довеждайки до редица негативни ефекти върху пазара и околната среда.

Действията на компанията не се изчерпват с юридически усилия срещу закона. През изминалата година станахме свидетели и на огромен брой обвинения към Apple за това, че блокира телефони, които са поправени от неофициални сервизи за електроника.

Небезизвестната „грешка 53” дойде с последното системно обновление за iPhone и блокира телефоните на неизвестен брой хора, които са избрали да използват услугите на сервиз за електроника, а не официален магазин на Apple (главно в държави, където липсват такива магазини).

Георги Дуранкиев

Георги Дуранкиев

Коментари по темата: „Apple води тайна война срещу ремонта на нейни устройства”

добавете коментар...

  1. Аркан

    Apple имат посредствени технологии, но пък с хубав външен вид, който подлъгва масите, че продуктите на ябълката са нещо повече от тези на конкурентите им!
    С течение на времето хората ще го разберат и единствените потребители на Apple ще са снобари, парадиращи с поредниото i-нещо…

Коментар