HP ще предлага компютри и принтери под наем

HP въвежда иновативен модел за хардуер под наем заедно с аналитични функции

HP въвежда иновативен модел за хардуер под наем заедно с аналитични функции

HP планира да предложи на корпоративните си клиенти услуги за наемане на компютърно оборудване. Новият бизнес модел е продиктуван от спада в търсенето на РС и от други проблеми на пазара, пише Уол Стрийт Джърнъл.

Клиентите на HP Inc. (една от двете компании след разделянето на HP) ще могаг да ползват срещу фиксирана месечна такса лаптопи, таблети, принтери, POS терминали и други устройства на американския производител.

Новата концепция се нарича DaaS (Device as a Service, или устройство като услуга). Тя ще избави компаниите от необходимостта да купуват оборудване и ще позволи ефективно преразпределение на капиталовите разходи.

Услугата ще включва и аналитични функции за оценяване на степента на използване на устройствата от служителите, както и тяхната натовареност. На тази база компаниите ще могат да оптимизират използването на наличното ИТ оборудване.

Предлаганият в рамките на DaaS софтуер ще следи за функционирането на различните компоненти от рода на касети и батерии и ще сигнализира за предстоящото им излизане от строя.

Според анализатори, аналитичните възможности са ключов елемент от плановете на HP и главната отличителна особеност на новата услуга от съществуващите лизингови и сервизни предложения на РС пазара.

HP гарантира, че при повреда на наеманите устройства, всички данни от тях ще бъдат изтривани, а самата техника – утилизирана. Това е много важен момент от договора с клиентите, тъй като наемът на оборудване крие риск от изтичане на конфиденциални данни.

Цената на DaaS услугата все още не е обявена от HP. От компанията уточняват, че месечните такси ще зависят от потребностите на клиентите.

Миналата година HP започна да предлага услуга за наем на принтери срещу месечна такса в Азия. Новата услуга обхваща компютри и друга техника на компанията и ще се предлага в целия свят чрез партньорите на HP.

Коментар