Huawei съди T-Mobile за погазване на 4G патенти

Huаwei може да вгорчи живота на оператора T-Mobile със съдебно преследване в САЩ. Китайският производител на телеком оборудване и смартфони твърди, че T-Mobile нарушава негови патенти в областта на 4G технологиите.

В съдебния иск се твърди, че T-Mobile използва неправомерно патентовани от Huawei технологии за мрежи от четвърто поколение (4G). Става въпрос за ключови технологии, без които американският оператор не може да управлява своята 4G мрежа, по информация от Scribd.com.

Настоящото дело има предистория. Още през 2014 г. Huawei се опита да реши извънсъдебно проблема с T-Mobile, но двете компании не постигнаха съгласие.

Huawei не е желан от американските власти на пазара в САЩ, поради съмнения за шпионаж. По-рано срещу китайската компания бяха взети мерки, които й пречат да разгърне бизнеса си там в желаните мащаби, вследствие на което Huаwеi насочи инвестициите си към Европа.

Според някои анализатори, обвиненията към Huawei за шпионаж чрез телекомуникационното оборудване са несъстоятелни и по-скоро са продиктувани от стремежа на американските власти да защитят интересите на своите компании в този ключов сектор.

Коментар