Lenovo ще вдига цените заради Брексит

Ян Янкинг увери, че Lenovo знае как да действа в условия на валутни колебания

Ян Янкинг увери, че Lenovo знае как да действа в условия на валутни колебания

Най-големият производител на компютри в света възнамерява да повиши цените на своите продукти наред с други мерки, в отговор на падащия курс на британската лира и икономическата неяснота след Брексит.

Lenovo ще предприеме стъпки, за да поддържа своята рентабилност, заяви пред журналисти главният финансов директор на компанията след ежегодното събрание на акционерите. Възможно е също така Lenovo да съкрати работни места в Европа, но засега липсва конкретна информация по този въпрос.

Европа носи на Lenovo една пета от приходите, а на региона EMEA се падат 26%. Делът на компанията на РС пазара в Западна Европа се оценява от Credit Suisse на 19%.

В резултат на гласуването на британците за излизане от ЕС, курсът на паунда рухна до 30-годишен минимум, а инвеститорите започнаха да превеждат парите си в по-стабилни валути.

Все пак Lenovo не очаква Брексит да окаже сериозно влияние на бизнеса й. В предишни години компанията преживя сериозни валутни колебания в Латинска Америка и Европа и знае как да действа в подобни ситуации, казва главният изпълнителен директор Ян Янкинг.

По-рано още един ИТ гигант, Dell, съобщи, че планира да повиши цените на своите продукти във Великобритания с 10%, за да се справи с негативните колебания на валутните курсове.

Коментар