Avast поглъща AVG за 1,3 млрд. долара

Малко очаквана сделка обявиха днес две от най-популярните антивирусни компании. Avast поглъща своя конкурент AVG Technologies за сумата от 1,3 милиарда долара.

Съгласно официалното съобщение, Avast е предложила $25 за всяка акция на AVG, което е с 33% повече от пазарната им стойност. Сделката предстои да бъде одобрена в близките няколко месеца от акционерите на AVG.

Хората често бъркат Avast с AVG, заради сходството в имената, коментира Винсент Стеклър, CEO на купувача. Но двете компании имат и други близки черти. Те са основани през 80-те години на миналия век, базирани са в Чехия и имат по около 200 млн. потребители.

Популярността на Avast и AVG се дължи основно на безплатните им антивируси. След покупката, двете потребителски бази ще се обединят, така че Avast ще разполага с около 410 млн. клиенти, вкл. 250 млн. ползващи компютри и 160 млн. – мобилни устройства.

Увеличената потребителска база ще даде възможност за анализиране на доста по-голям обем от данни и на повече устройства, което ще подобри ефективността при предупреждения за надигащи се кибер заплахи.

В допълнение, корпоративните клиенти ще получат по-качествена поддръжка, в повече градове по света. Засега няма яснота дали AVG ще оперира като дъщерна компания на Avast и дали ще запази бранда си.

Коментари по темата: „Avast поглъща AVG за 1,3 млрд. долара”

добавете коментар...

  1. Saevar

    Работя в IT сферата и се базирам на моите наблюдения, но можеш и да провериш в нета..

  2. Vankata

    Който знае английски език да си потърси следното заглавие.

    Antivirus software is ‘increasingly useless’ and may make your computer less safe

    Антивирусния софтуер е също опасен вирус.

  3. Anonymous

    Много прост и елементарен отговор – ВСИЧКИТЕ СА ЛОШИ!

    Няма по-голям вирус от самият антивирус – отдавна известен факт!

    Антивируса по дефиниция е доброволно инсталиран вирус троянец, който сканира всички лични данни и ги продава на все възможни трети лица, частни фирми, соц. мрежи, държавни и частни разузнавателни организации у нас така и в чужди държави.

  4. Иван

    Тук винаги има големи спецове по всички въпроси, и винаги са готови да се изкажат компетентно…..!!!
    Как точно разбраха, коя е по-добра, коя по-лоша ?!?

  5. Saevar

    Трябва да си мазохист да искаш да ползваш и двете, по-добра от BitDefender няма както безплатна така и платена, единствено Kasperski но те безплатна нямат освен KaspLive за USB, и Avast и AVG събират данни от потребителите си и ги продават на трети лица.

  6. Kill_AV

    @Wind – те не развалят Avast-a, поглъщат AVG – ако нещо ще развалят това е AVG

  7. Wind

    Една хубава антивирусна има и Avast искат и нея да развалят…………

Коментар