Индийски фарс със смартфони за 4 долара

Индийската компания Ringing Bells излъга десетки милиони, че ще им даде смартфони по 4 долара

Индийската компания Ringing Bells излъга десетки милиони, че ще им даде смартфони по 4 долара

Историята с 4-доларовите смартфони на индийската компания Ringing Bells се превърна окончателно във фарс. Мнозина се съмняваха в почтените намерения на доставчика още при анонса на ултра-евтините смартфони, а последните информации потвърждават измамата.

В края на юни трябваше да започнат доставките на най-евтиния смартфон в света. Твърдеше се, че производителят разполага с партида от 200 хиляди бройки. Последва обаче изтегляне на срока за начало на доставките – първоначално на 6 юли, а след това на 8 юли.

Но не това е основният проблем. Компанията не само отложи доставките, но редуцира броя на наличните устройства първо до 10 000, а впоследствие – до 5000. Оказва се, че преди две седмици тя е лъгала безогледно милиони хора за своите възможности да захрани пазара със смартфони по 4 долара.

Нещо повече, от Ringing Bells поясняват, че бройката от 5000 апарата не е само първата партида, а целият обем. Разработчикът може да достави подобни евтини устройства, ако държавата му помогне, т.е. субсидира производството на смартфоните. Шефът на компанията дори е написал писмо до премиера с искане за финансова подкрепа за проекта.

30 хиляди души вече се платили предварително за смартфоните, а 70 милиона индийци са подали заявки за придобиване на подобни устройства.

Същевременно, Ringing Bells обяви днес два други смартфона – Elegance и Elegant с цени съответно $59 и $66. Ако приемем, че черният пиар също е пиар, не е изключено фарсът с 4-доларовите смартфони да е бил замислен с цел привличане на вниманието към останалите продукти на компанията.

Коментар