Facebook създаде малка базова станция за интернет

Базовата станция Facebook OpenCellular има размерите на кутия за обувки

Базовата станция Facebook OpenCellular има размерите на кутия за обувки

Facebook обяви сериозен напредък по проекта за повсеместен и евтин интернет. Компанията обяви OpenCellular – отворена платформа за безжични връзки, която позволява на жителите на отдалечени райони да получат достъп до мрежата.

Базовата станция Facebook OpenCellular е във вид на малка метална кутия, с размери колкото кутия за обувки. Тя може да се постави на стената на къщата, на стълб за осветление и на всяка друга вертикална повърхност.

Вътре в кутията са поместени електронните схеми, предавателят и антена за усилване на сигнала. Според официалното съобщение, Facebook OpenCellular може да предава данни по въздуха на разстояние до 10 км, без да използва допълнителни ретранслатори.

Оборудването може да работи във всички разпространение клетъчни мрежи – 2G, 3G и 4G – и поддържа Wi-Fi 802.11ac в два диапазона. Това означава, че една такава кутия е способна да осигури достъп до интернет на 1500 души едновременно, като скоростта на връзката се поделя поравно между тях, без приоритети.

Разработката на хардуера на Facebook OpenCellular вече е завършена и базовите станции са готови за масово производство и разпространение. Предстои да бъде завършена и разработката на софтуера – той ще стане достъпен с отворен изходен код към края на годината, като целта е да бъдат привлечени външни разработчици.

Facebook иска да покрие 100% от планетата с широколентов достъп до интернет. В момента около 4 млрд. души имат достъп до високоскоростен интернет. Facebook възнамерява да постигне своята цел чрез различни проекти, вкл. безпилотни апарати, захранвани със слънчева енергия и носещи на борда си оборудване за интернет.

Коментари по темата: „Facebook създаде малка базова станция за интернет”

добавете коментар...

  1. ьз

    .as на 10км? при пряка видимост…. може би.

  2. 3m

    Какъв интернет върху 2G ?

    wi-fi 802.11ac на 10км ?

Коментар