Lenovo ще доставя сървъри на Microsoft

Сделката с Microsoft ще позволи на Lenovo да заздрави позициите си на пазара за сървъри

Сделката с Microsoft ще позволи на Lenovo да заздрави позициите си на пазара за сървъри

Lenovo получи сериозна поръчка от Microsoft за доставка на сървъри. Китайският производител се явява пети сървърен партньор на ИТ гиганта от Редмънд, съобщи DigiTimes.

Доставките на Lenovo машини за Microsoft ще започнат през настоящото, трето тримесечие на 2016 г. В момента Microsoft купува сървърно оборудване от HPE, Dell и тайванските компании Quanta Computer и Wiwynn (дъщерна фирма на Wistron). Дънните платки за сървърите на Lenovo се произвеждат от Quanta.

Microsoft контролира изкъсо веригите за доставки на сървъри за своите дейта центрове – от покупката на ключови компоненти до крайното производство на машините. Доставчици като HPE, Dell и Lenovo отговарят основно за финалното сглобяване на сървърите.

Партньорството с Microsoft ще помогне на Lenovo да диверсифицира своя бизнес, който зависи на 70% от продажбите на персонални компютри. Освен това Lenovo ще заздрави позициите си на глобалния сървърен пазар.

По данни на Gartner, през първото тримесечие на 2016 г. Lenovo е доставила на пазара 200 хиляди сървъра, което й отрежда трето място с дял от 7,3%. Пред нея са американските гиганти HPE (19,4%) и Dell (17,1%).

Lenovo придоби бизнеса с x86-сървъри на IBM и така влезе ударно на световния пазар. В допълнение, компанията подобри своите R&D ресурси и се възползва от предимствата си при покупка на важни компоненти и в асемблирането.

Миналата година Lenovo продаде около 800-900 хиляди сървъра, по данни на digitimes.com. През настоящата година китайският гигант се надява да реализира поне 1 млн. сървъра и да заеме над 10% пазарен дял в света.

Коментар