РС пазарът расте в САЩ, но намалява в света

САЩ са изключение от тенденцията на спад в продажбите на РС

Американският пазар е изключение от тенденцията на спад в продажбите на РС

Продажбите на персонални компютри в САЩ започнаха да нарастват, докато в световен мащаб пазарът продължава да намалява, по данни на анализаторската компания IDC за второто тримесечие на годината.

За първи път от година насам РС пазарът в САЩ расте, се посочва в доклада на IDC. Във всички останали региони на света обаче продажбите намаляват.

Като цяло, през второто тримесечие на 2016 г. (периода април-юни) са доставени 62,4 млн. персонални компютъра в световен мащаб, което е с 4,5% по-малко спрямо същия период на предходната година.

По-рано IDC прогнозира спад в размер на 7,5%. Последните данни показват, че ситуацията на РС пазара не е толкова лоша, колкото се очакваше. Като причини за продължаващия спад анализаторите изтъкват достъпността на мобилните устройства и слабата икономика.

На този фон, РС пазарът в САЩ бележи ръст от 5%, благодарение най-вече на продажбите на хромбуци (мобилни компютри под управление на Chrome OS от Google). Докладът на IDC не отчита продажбите на Windows таблети, както е при данните на конкурентната анализаторска компания Gartner.

Лидер в световен мащаб е Lenovo с много малка преднина спрямо HP – 21,2% срещу 20,8% за основния й конкурент. На трето място е Dell с 16%, следвана от Asus (7,2%), която измества от четвъртото място Apple (7,1%).

На американския пазар, където са продадени общо 17 млн. РС, картината е по-различна. Начело е HP с дял от 27,9%, следвана от Dell (25,8%), Lenovo (14,0%), Apple (11,2%) и Acer (5,2%).

Коментари по темата: „РС пазарът расте в САЩ, но намалява в света”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    През последната година излязоха толкова много статии за bloatware и malware, които Леново целенасочено слагат на компютрите, компрометирайки SSL и сертификати; проблеми с BIOS и какво ли още не.

    По някаква причина, обаче, тия некадърници са най-напред 😀

  2. Anonymous

    Новото е ново когато има разлика със старото. И ако е добра фирмата, разликата винаги е в положителна посока. Например предпоследното поколение процесори на Интел беше 22 нм. Последното е 14. Дори и абсолютно същата структура да имат вътре, ще използва по – малко енергия, по – малки радиатори или пък по – нискооборотни вентилатори, от където ше е по – тих. А като сложиш 500 такива в една стая щи падне консумацията на ток не само за системите, а и за охлаждането. От друга страна, ако старото ти върши работа и парите не те бият по главата, то новото тази година можем и да го пропуснем. Да ти се иска по – доброто не е комплексарщина, а естествения стремеж на Човека да се развива. Остава човека да знае какво е по – доброто.

  3. :о)

    споко пич

    вече не е важно как се казва процесора и кво бързодействие има

    важното е да НОВ и за комплексарите потребители да има ЗАМЯНА С НАЙ-НОВОТО
    и ПОСЛЕДНО ПО МОДАТА , както пише по веригите “нов модел от 2016” 🙂

    така че, не бой се – ще полират пластмаската , ще сложат надпис ново и пак ще има продажби.

  4. Христо

    Ще дойде съвсем скоро глобален срив и пълен застой в цялата компютърна индустрия.
    Наближава момента, когато няма да могат:

    1 – нито да увеличават повече бързодействието на компютрите на чиповете.
    2 – нито да ги смаляват, като производствен процес на миниатюризация на чипове и транзистори.

    Много сме далече за квантови компютри в домашни условия
    за които да няма нужда от охлаждане близо до абсолютната нула.

Коментар