Хакват смартфон и през YouTube видео

Възможността за гласово управление на смартфоните крие сериозен риск за сигурността

Възможността за гласово управление на смартфоните крие сериозен риск за сигурността

Смартфонът може да бъде хакнат и чрез гласови команди от видео в YouTube, твърдят изследователи от Калифорнийския университет Бъркли и Университета Джорджтаун, съобщи ibtimes.co.uk.

Технологията се свежда до използване на скрити гласови команди, които са недоловими за човешкото ухо, но се възприемат от мобилното устройство. Достатъчно е потребителят да разгледа видеоклип в YouTube, за да бъде хакнат неговият смартфон.

Всъщност, няма значение на какво устройство се възпроизвежда злонамереният видеоклип – смартфон, компютър, таблет или телевизор, тъй като всички команди се възприемат от гласови помощници като Google Now, Siri и Cortana, инсталирани на мобилната джаджа.

Подобна възможност позволява на атакуващите да инсталират вредни програми, с помощта на които могат да правят изменения в конфигурацията на устройството или да крадат лични данни.

Потребителите могат да се предпазят от заплахата като забранят получаването и изпълнението на гласови команди. Но генералното решение е да се разработят по-добри инструменти за рапознаване на глас, заключават изследователите.

Коментари по темата: „Хакват смартфон и през YouTube видео”

добавете коментар...

  1. copy paste

    баххх мааааамууу ко прайм

Коментар