Mac компютрите влязоха в РС руслото

Дизайнът на мобилните компютри на Apple не е обновяван от няколко години

Дизайнът на мобилните компютри на Apple не е обновяван от няколко години

Персоналните компютри на Apple изпуснаха парата и вече не се продават по-добре от системите на база Windows, сочат пазарни проучвания. ИТ гигантът от Купертино трябва да пусне нови модели, за да даде импулс на компютърния си бизнес, пише Business Insider‎.

В продължение на много години Apple демонстрираше по-добра динамика, отколкото РС отрасъла като цяло, но сега ситуацията е по-различна. Според последни данни на IDC и Gartner, в периода април-юни 2016 г. Apple е доставила по-малко компютри, отколкото през второто тримесечие на 2015 г.

Спад е налегнал целия РС пазар, но при Apple той е по-силно изразен. Докато РС бизнесът отчита съкращаване на доставките с 4,5% през второто тримесечие, регресът при Apple се измерва с 8,3%, по данни на IDC, докато Gartner дава по около 5% спад и за двата лагера.

Една от причините за слабото търсене на Mac компютри е тяхното остаряване. Apple не е обновявала ноутбуците MacBook Pro и MacBook Air повече от една година, а дизайнът на тези лаптопи е без промяна от няколко години. За последен път Apple промени външния вид на MacBook Air през 2010 г., а MacBook Pro си е същият от 2012 г. насам.

Единственият нов лаптоп в асортимента на Apple е ултратънкият модел MacBook, но неговото търсене е ограничено, заради наличието само на един USB порт. Същевременно Mac компютрите широко се използват от програмисти и други професионалисти и остарелият дизайн не се приема добре.

Apple вижда застоя и подготвя нова линия MacBook Pro, която трябва да възроди интереса към бранда. Очаква се бъдещите модели да имат вграден в клавиатурата сензорен OLED панел, скенер на пръстови отпечатъци TouchID, порт USB-C с поддръжка на Thunderbolt 3, ново поколение процесори Intel и графични чипове от AMD.

Според анализатори, Apple ще промени съществено и дизайна на MacBook Pro. На външен вид той ще заприлича на 12-инчовия MacBook, ще стане по-лек и по-тънък, с усъвършенствани механизми за горния капак. Предполага се, че новите MacBook Pro ще излязат на пазара през четвъртото тримесечие.

Коментари по темата: „Mac компютрите влязоха в РС руслото”

добавете коментар...

  1. петьо

    Аз от компютри не разбирам. Обаче, има една случка, която разказвам в такива случаи.
    В службата сме на Леново лаптопи, все яки машини. Работим на прости ексели от по 1 гигабайт и нагоре. Тоя с много сложните там натоварвания – виртуални машини и ненамсикво – да дойде да види как най-яките машини се влачат че и забиват с тея файлове.
    Та един ден една от ИТ отдела дойде с макбук еър отвори си един от файловете и го редактира с офиса за мак все едно е малка табличка. Първо се смяхме после гледахме като гръмнати. Тая алуминиева тояга направи нещо което нашите уж супер яки лаптопи с уиндоус не могат.
    Колкото искате хленчете как и кой е виновен. На сек’ви теории вече се наслушах. Все ми е тая. В случая недъгавото еърче да работи по-добре от турбо яките машини на леново – заеби. Някой е сериозно некадърен и това не са епъл.
    Мак няма да си купя щото за лично не ми се дават толкова пари. Ама ако служебен ми дадат няма да откажа.

  2. (c:

    Сега, за майсторчето с многото виртуални машини:

    След описанието на батериите спрях да те взимам насериозно 😀

    Нито Acer, нито HP разработват собствени батерии. Ползват каквото има на пазара.

    Не съм чул, нито видял, лаптоп от 2011, да не говорим за 2009 да изкарва толкова много на батерия. Ти, вервай ми, си първият. А, аз някак се случи да се движа в среди, в които лаптопите са основен инструмент 😀

    Напротив, масово чувам оплаквания, че след година, година и половина батерията е на 60%.

    Единствено хора с макове не чувам да се оплакват. Сигурно несъзнателно запушвам уши да не чувам, нали съм болно зомби?!

    Иначе, и за виртуалките лесно ще ти отговоря – да бяха маковете на PowerPC, да сравняваме. Уви, не са. На Intel процесори са.

    Относно операционната, може малко да прочетеш. MacOS стъпва на BSD. Като основа е много по-стабилен от Windows. Графичната система на Mac OS архитектурно е много по-напред от Windows. Всъщност, Qt е единствената графична система, която е сравнима с Cocoa.

    По тези причини не мога да си обясня какво те кара да си мислиш, че ми описваш някакъв невъзможен сценарий за, примерно, моя rMBP. Просто си абсурден.

  3. (c:

    MacBook не ми е постижение, че си купих, а удоволствие. На същия тоя Mac досега съм изкарал грубо 50 пъти повече пари, отколкото ми струваше да го купя преди 4 години.

    Но, като заприказва за постижения и игри, ми стана ясно ти какво си постигнал – грубо казано, level 100. Направо си неповторим – гении като теб движат виртуалния прогрес на света. Освен 100fps и +1000XP, друго явно нямаш в главата.

    Стана ми ясно що се пенявиш срещу Mac. Практически всичките игри са брутално некадърни портове от други платформи. Създават усещането, че играеш на компютър от 1995-та година.

    Да, ама аз съм цъкал и кадърно прехвърлени игри – вървят сходно на аналогични PC, само FPS варират по-малко. Явно, че проблемът не е в компютрите.

  4. Anonymous

    За да не си блъскаш много главата, ще ти кажа какво си постигнал – купил си си макбук ;)))
    Велико постижение на велик човек ;))
    Хора като теб се гордеят с такива работи ;))
    П.С. Внимавай с “тъпунгерите”, щото имам по – голям опит в наредбите от всичко, което познаваш – играя онлайн мултиплеъри над 15 години. Мога да та разбичвам на български, руски, английски, френски и испански. Само си го пожелай ;)))
    Все пак добрия тон е за предпочитане.

  5. Anonymous

    И още нещо, касаещо усещането за интелект, което оставяш у четящтите те – преди да започнеш пост с думичката “тъпунгер” в първото изречение, осъзнай същността на съществуването си. Понеже силно се съмнявам да си способен на това, поне се погледни в огледалото и обясни на себе си какво си постигнал в тоя живот. Това може и да ти изясни картинката за това КАКВО си всъщност ;))

  6. Anonymous

    “по форумите се вижда, че подобни машини имат реален живот от около 1 година.” – Имам 7 годишен Ейсър, непрекъснато експлоатиран като десктоп. Преди 4 месеца му сложих ССД и Убунту десктоп и го вързах към домашния ми сторидж за да има дисково пространство. Няма грешка все още. Имам 5 годишен Хюлед Пакард. Наложи се да му сменя диска преди седмица. Сложих му хибрид. Батериите и на двата са железни. НИКОГА не съм ги сменял, а държат по 4 – 5 часа. Покажи ми такъв 7 годишен модел Епъл 😉
    Казваш, програмист си. Та каква е разликата в консумацията на компютърна мощ на един текстов редактор, каквото са в основата си средите за разработка(плюс разни глезотии и компилатори, които използваш рядко по време на работа, понеже не рекомпилораш на всеки 100 милисекунди кода, който пишеш, предполагам). Примерно Еклипс използва по – малко процесорна мощ и памет от microsoft office world 2013. Казваш, купувам бенчмарк, а ти купуваш продукт. Грешиш. Купувам това, което ми върши работа. А ти купувааш каквото ти харесва. Ако ми пуснеш на епълски лаптоп 4 виртуални машини уиндос 2012 сървър и 2 клиента уиндос 7 и ти работят без да ти накъсват дори и само на базово конфигурирана активна диретекрия(какъвто не е случая при мен), ела ми се обади :)))))
    Ако си мислиш, че бенчмарковете ми са нещо различно от описаната ситуация, също грешиш. Последния ми бенчмарк беше тест на виртуален клъстер от 4 дебиан базирани сървъри за виртуализация + 2 сториджа(пак дебиан). Когато постигнеш нещо такова с епълски лаптоп, ела се обади ;)) Ако не вярваш мога да ти пусна видео във тубата, на което се вижда и че натоварването на процесора не надвишава 65 – 70% ;)))

  7. (c:

    Не, тъпунгери като теб се връзват на евтин маркетинг.

    Да, можеш да намериш по-мощен лаптоп от MacBook Pro.

    Примерно, Alienware пуснаха един “звяр”. Обаче, на батерия изкарва 1/2 от времето, и то ако не работи GPU-то. Също, продава се БЕЗ гаранция. А, по форумите се вижда, че подобни машини имат реален живот от около 1 година.

    Също, можеш да намериш и тухли, които тежат по 2-3кг, за да изкарат времето, което MacBook Pro издържа.

    Аз лично съм работил на всякакви прехвалени бизнес лаптопи – IBM Thinkpad (още не бяха Lenovo), Dell, Asus. В началото са пушка. Обаче, с времето все нещо се оказва, че не им е наред. Като се повреди нещо, ми късат нервите докато ми го оправят.

    А, пропуснах ли да спомена, че всички тия тояги след 6тия месец вече са на 60% от капацитета на батерията?

    В момента работя на 4-годишен rMBP. Работи като нов, не се затлачва като недъгавия Windows. Батерията му все още изкарва по 3-4 часа сериозна работа (програмист съм, не говоря за Word и Excel), т.е. над 75% капацитет.

    Има едно такова нещо наречено баланс, което Apple постигат. Не слагат най-мощните процесори, нито най-мощните GPU. Не им се зареждат най-бързо батериите. Но, 4-5 години след покупката, все още са в изключително добро състояние, за разлика от конкурентните тояги.

    Да, и Mac си имат проблеми. Но, ми трябва 1 час да поработя на PC, особено с Windows, и се сещам защо не ги понасям 😀 Linux го изтърпявам само в конзолата. Графичната им система е въплъщение на понятието кич и некадърен UI.

    Гледай си там тестовете, ревютата, и пазарувай. Всички тия benchmarks и простотии са разширение на маркетинга. Колко точно benchmarks ще ми покажеш за лаптопи, които са били активно ползвани 6 месеца, 1 година? Май точно 0, а?

    Е, това е разликата – аз купувам продукт, ти купуваш benchmarks.

  8. Anonymous

    Казваш, правят повече пари от следващите 5? Не откъм бройка го докарват казваш? Не и откъм мощност на хардуера… Откъде го докарват тогава, при положение че продават към 5% от компютрите? Ааа, сетих се – от такива като тебе ;))
    Умници, срещу които такива като мене са озлобени ;)))))

  9. (c:

    До “:)”

    Май озлоблението ти срещу Apple те кара да виждаш фанатици навсякъде.

    Евтинки статии да радват злобльовците като теб.

    Обаче, Apple все още правят повече пари от следващите 5 ИТ компании взети заедно.

  10. :)

    От предния коментар се вижда, как клиентската маса на Ейпъл се състои от фанатици, идентифициращи се с марката.

  11. Anonymous

    Много забавно как статията извърта фактите точно наопаки 😀

    Всяка година Apple обновяват хардуера на повечето компютри, които продават. Това става най-често Февруари-Март или Май-Юни на WWDC.

    Тази година Apple се бавят. Хората очакват обновлението, за да си купят новите машини, не миналогодишните. Това обуславя намалено търсене.

    Това всеки анализатор, който не е съвсем пълен олигофрен, го знае.

    За предишния коментар какво да кажа – големи специалисти, големи изисквания, голямо чудо.

  12. Anonymous

    Не бих си купил и обещаваните нови дизайни.
    За специалистите като мен и моите колеги просто един завъртян дизайн не е достатъчен.

Коментар