Symantec удържа първо място в ИТ сигурността

За трета поредна година Symantec регистрира спад на пазара за ИТ сигурност, но остава номер едно с голяма преднина спрямо конкурентите

За трета поредна година Symantec регистрира спад на пазара за ИТ сигурност, но остава номер едно с голяма преднина спрямо конкурентите

Пазарът на решения за ИТ сигурност е нараснал с 3,7% през миналата година и възлиза на 22,1 млрд. долара, сочи нов доклад на анализаторската компания Gartner.

Най-висока е динамиката в сегмента SIEM (системи за управление на информацията и събитията за сигурността), където е регистриран ръст от 15,8%. В същото време бизнесът със софтуерни средства за ИТ сигурност за крайни потребители бележи спад от 5,9%.

Лидер на пазара на софтуер за ИТ сигурност по отношение на приходите е Symantec, макар че компанията бележи спад за трета поредна година. Нещо повече, през 2015 г. е регистриран най-големият спад за тригодишен период.

Symantec е получила 3,35 млрд. долара от своите решения за сигурност през 2015 г., което е с 6,2% по-малко спрямо предходната година. Пазарният дял на компанията се оценява на 15,2%.

Близо три четвърти (74%) от приходите на Symantec идват от платформи за защита на крайни устройства (EPP), които бележат спад от 7%. Именно те са причина за влошеният финансов резултат на компанията.

На второ място в ИТ сигурността е Intel чрез решенията на McAfee, която бе придобита от ИТ гиганта преди няколко години. Американската компания също страда от спад в сегмента EPP, отговорен за 75% от приходите.

През миналата година продажбите на софтуер за ИТ сигурност са донесли на Intel 1,75 млрд. долара, или с 4,1% по-малко, в сравнение с 2014 г. Компанията държи около 7,9% от пазара на сигурност.

IBM заема трета позиция и е единствената компания от Топ 5 с ръст през 2015 г. Приходите на Синия гигант са нараснали с 2,5% до 1,45 млрд. долара, което отрежда на доставчика 6,6% от пазара на ИТ сигурност.

Топ 5 допълват компаниите Trend Micro и EMC, които регистрират спадове съответно от 5,9% и 5,3% през миналата година. Приходите на двата доставчика възлизат съответно на 990 млн. и 756 млн. долара, а пазарните им дялове се оценяват на 4,5% и 3,4%.

Коментари по темата: „Symantec удържа първо място в ИТ сигурността”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Към ИТ ПРО – и аз такова наблюдение имам, че твърде много гледат в разни стренични екстри – compliant, ISO, reports, sync data и т.н., а твърде малко в security statistics, performance (тук нямам как да са толкова добри показателите, при условие, че сканира постоянно и събира толкова данни, които да ги привръща в различни доклади). Самите мениджъри им е много по-лесно да се отчитат с тези доклади, да гледат дали всичко е ОК и т.н. И тук идва въпроса – защо Касперски и другите по-добри антивируси не си направят и те този тези функционалности в БИЗНЕС Версиите си, за да могат да се конкурират и на това ниво?
    И според мен отговора е – защото и да ги направят няма смисъл – запазните компании ще си купуват западни софтуери, мениджърите ще си правят собствени схеми за далавери с тях и т.н. В такъв случай по-добрите анти-вирусни по-добре да се съсредоточат на реалния пазар и там да се развиват. Нещо такова май се получава?

    п.с. Не че Symantec не е добра, не че не правят подобрения и в сигурността. Сигурно и Касперски имат някакви доклади, които може да си експортнеш към Ексел, но едните са по-силни в едно, а другите явно наблягат на друго.

  2. ИТ ПРО

    Към Д. Иванов – и да, всичко е БИЗНЕС и $$$ – не случайно тази новина тук е сложена в графа “Бизнес”, а не е в графа “Сигурност” 🙂

  3. ИТ ПРО

    Към Димитър Иванов – ами, в големите фирми на запад всичко е закони, правила, договори. Там те се съобразяват повече с разни там изисквания които имат от държавата и правят нещата на тази база – повече на хартия. Важното е да е compliant през правилата, пред закона и изискванията, не е важно да е защитено. На McAfee, например, адски много се кефят на това, че през ePO console могат да вадят данни, рапорти, които после в Excel да ги манипулират. McAfee в корпоративния свят се е превърнала повече в счетоводен софтуер, от колкото в защитен такъв. Свързат ги с Active Directory, гласят си ги дървоидна структура, а, бе, счетоводна работа. Не ги вълвува security, това, че нищо не хваща или че бави. После McAfee-то им го продават по 25 цента бройката/на комп/за 1 год. като си купят 100000 бройки примерно. И както написах преди малко към Anonymous, в голяма част от случаите, програмите не се избират от ИТ отдела, а от някакви Excel сноби/шефове, които после пробутват на истинския специалист и му вгорчават живота, защото McAfee освен проблеми и много големи пропуски, друго нищо

  4. ИТ ПРО

    До Anonymous – “нерационалния” системен администратор в 99% от случаите шефа му купува антивирусна програма на база на много други критерии и въобще не го пита – най-много да го пита McAfee или Symantec, и “нерационалния” администратор и той има семейство, деца да храни и се съгласява и търпи докат’ може

  5. Anonymous

    Рационалния системен администратор търси ВИНАГИ най – високото ниво на сигурност, съчетано с ниска консумация на изчислителни ресурси, за да може да върви на старичките машини без да хваща вируси, които да му тровят живота.Нерационалните сисадмини търсят такъв, който да се харесва на външен вид на хюман ресурската и да е евтин, за да се хареса на мениджъра. И го хвали като най – добрия и голяма сделка, за да изтъкне колко добър сисадмин е.

  6. Димитър Иванов

    Към “ИТ ПРО” – вярвам ти, но хвърли малко повече светлина – какви са тези репорти толкова и какви са тези критерии на големите ИТ, поради които толкова се натискат за Symantec, McAfee, Trend?

    Това с големите работят с големите също ми е ясно, но за горните причини нещо са загубих.

  7. ИТ ПРО

    Към Anonymous – не споря за Касперски, просто се отитвам да кажа, че данните са базирани на факта, че при избора на антивирусна, критерия качество и добра защита са на последно място за бизнес клиентите

  8. Anonymous

    За Есет не знам, но Касаперски е най – добрия антивирус, който някога съм ползвал. Интернет секюритито им го позлвам едва от 4 – 5 години, но антивируса им го тествам и ползвам от над 15. Тествал съм го с какви ли не пакети с вируси и никога не пропуска. Единствено някои версии на Симантек се приближават до него, но е чувствителн по тежък.

  9. ИТ ПРО

    Не е платена публикацията (е, поне не знам да е такава) – данните са верни, но са базирани на по-големия корпоративен пазар. Аз работя с такива корпоративни клиемти и те уверявам, че големите компании с 20000+, 50000+ и 100000+ компютъра не ползват нищо друго освен големите компании и вендори като McAfee, Symantec, Trend и т.н. Много рядко може да срещнеш тук-таме и то само частично да ползват някоя друга програма. Големите фирми не си купуват АВ за защита, а за да имат нещо, което им се пробутва за много добро, ефикасно и с перфектни рипортинг функции. По-малките производители, макар и по-добри в основната си работа да ловят лошите, не са привлекателни за наистина големите фирми, а и големите фирми работят само с други големи фирми, а не с по-малки от тях. Иначе съм съгласен, McAfee е пълен боклук, Symantec/Trend стават що-годе, но са много далеч и много назад спрямо Kaspersky/ESET например спрямо професионално написани програми, детекции и т.н.

  10. Saevar

    платена публикация от Симантек, лидерите са Касперски, Есет и БитДефендер,
    McAfee е пълен боклук и ще дам пример, преди време сканирах един троянец с McAfee и него разпозна като зловреден но другите посочени по горе от мен го хванаха веднага и чак след няколко дни получи ъпдейти че това било троянец….

  11. Anonymous

    Тези компании за информационна сигурност са много пъти по-опасни и по-вредни дори от обикновените кибер престъпници.

Коментар