Малки шансове за губещи играчи при смартфоните

Пазарът на смартфони е пренаситен и шансовете за печалба на по-малките играчи намаляват

Пазарът на смартфони е пренаситен и шансовете за печалба на по-малките играчи намаляват

Водещите производители на смартфони – Samsung Electronics, Apple и Huawei – удържат лидерските си позиции и не оставят шансове на по-малките играчи, които продължават да търпят загуби от бизнеса с мобилни устройства, пише Business Korea.

Анализаторите посочват като един от „неудачниците” на пазара за смартфони корейската компания LG Electronics. Очаква се за пето поредно тримесечие мобилният бизнес на производителя да претърпи загуби, в частност за периода април-юни на 2016 г.

Усложнява се положението и на Lenovo, която доскоро заемаше четвърто място в света. В края на май китайският гигант съобщи за първите от шест години насам загуби в размер на 128 млн. долара, отчасти заради придобиването на Motorola Mobility, което наложи преструктуриране и изчистване на складови наличности.

TrendForce прогнозира, че през 2016 г. Lenovo ще достави около 59 млн. смартфона, което е спад от 15,7% спрямо миналата година. В резултат на това компанията ще заеме едва четвърто място сред китайските производители, отстъпвайки на Huawei, Oppo и Vivo.

Още един проблемен играч е BlackBerry. Канадският производител на смартфони регистрира загуба за трето поредно тримесечие. В периода март-май компанията е продала само 500 хиляди смартфона, спрямо 600 хил. за предходното тримесечие, а загубата й възлиза на 670 млн. долара.

Не е добра ситуацията и с тайванския производител HTC. През първото тримесечие на годината компанията отчете загуба в размер на 80,6 млн. долара и според анализаторите, няма да успее да излезе на печалба през второто тримесечие. Нещо повече, очаква се HTC да регистрира 30% спад в продажбите на смартфони тази година.

В опит да оцелеят, губещите компании прибягнаха до преструктуриране и агресивен маркетинг, но наблюдателите на пазара са скептични за шансовете им да станат рентабилни, заради насищането на пазара, конкуренцията и забавеният ръст на продажбите.

Коментари по темата: „Малки шансове за губещи играчи при смартфоните”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Само ще допълня написаното от LUD – това е предшественика на Jolla, докато екипът все още беше част от Nokia, преди продажбата.

    Поръчах си първия им телефон, но не е на необходимото ниво, за съжаление.

  2. LUD

    Само да поясня че на снимката е Jolla с Sailfish OS

Коментар