Първа жертва на Брекзит? ARM продадена за $32 млрд.

Softbank погълна изненадващо британския разработчик на мобилни процесори ARM Holdings за сумата от 32 милиарда долара (24,3 млрд. паунда). Това е най-голямата сделка в историята на европейския ИТ пазар.

Съгласно споразумението, Softbank ще плати по 22,5 долара за всяка акция на ARM, или с 43% над пазарната им стойност при закриване на борсата в петък, 15 юли. Сделката ще бъде платена със собствени средства и кредити на японския телекомуникационен гигант.

Softbank ще запази централата на ARM в Кеймбридж, както и състава на висшето ръководство, като планира да удвои щата на компанията във Великобпитания през следващите пет години.

ARM Holdings разработва повечето чипове, използвани в днешните мобилни устройства. Процесори с нейната архитектура ползват водещи производители като Samsung, Apple и Huawei.

Файненшъл Таймс твърди, че поевтиняването на британската лира след референдума за излизане от ЕС е една от основните причини за продажбата на ARM. Според източници на Блумбърг обаче, Softbank е преговаряла с ARM още преди референдума и Брекзит не е определящият фактор за сделката.

SoftBank инвестира в стартъпи по цял свят и притежава мобилни оператори в Япония и САЩ. В последните месеци компанията натрупва средства чрез продажба на активи на интернет гиганта Alibaba Group Holding за 10 млрд. долара, както и на дял от финландския производител на игри SuperCell за около 7 млрд. долара.

Покупката на ARM е оправдана, тъй като британската компания доминира на пазара за мобилни чипове, отбелязват анализатори от BGC Partners. Фактът, че ARM не поддържа собствено производство, й осигурява висок марж на печалба – около 95% за всяко тримесечие от края на 2014 г. досега.

Коментари по темата: „Първа жертва на Брекзит? ARM продадена за $32 млрд.”

добавете коментар...

  1. zte

    The acronym ARM was first used in 1983 and originally stood for “Acorn RISC Machine”.

    Acorn Computers first RISC processor was used in the original Acorn Archimedes and was one of the first RISC processors.

    However, when the company was incorporated in 1990, the acronym was changed to “Advanced RISC Machines”, in light of the company’s name “Advanced RISC Machines Ltd.”

    At the time of the IPO in 1998, the company name was changed to “ARM Holdings”,[25] often just called ARM like the processors.

  2. zte

    Microprocessor designs and graphics processing unit (GPU) designs

  3. ха

    Anonymous пълни глупости говориш. Това, което се продава (от ARM) на практика НЕ Е ПАТЕНТ, а може да се нарече авторско право. Лицензите за патенти против които всички ОСНОВАТЕЛНО протестират са неща, които всеки производител рано или късно ще открие на практика сам, като голяма част от тези патенти са базирани на напълно публично достъпни научни постижения!!!
    Съвсем различно е да патентоваш външен вид правоъгълник (патент на Apple за iPhone) от това да напишеш 1000 страници роман и някой да ти го копира 1:1 и след това да го продава с печалба за себе си. Усещаш ли тънката разлика между двете?

  4. Anonymous

    ARM продават лицензи за процесорите, които проектират.

    Чудя се как не са се наметкали всичките онеправдани да квичат срещу това изедничество – лицензи, патенти! Откъде накъде някакви си там ще си тъпчат джобовете за сметка на нещастните потребители! А, можеше цената на ARM процесорите да е с $1 до $2 по-ниска! Откъде накъде ще се плаща интелектуалната дейност?! Това е просто, не е като да копаш на нивата!

Коментар