Отворена мрежа ще стимулира дигиталния бизнес

Отворената мрежа EDIT.BG ще осигури по-добри условия развитие на дигиталната икономика и разширяване на влиянието на България отвъд географските ни граници, заяви Саша Безуханова

Отворената мрежа EDIT.BG ще осигури по-добри условия развитие на дигиталната икономика и разширяване на влиянието на България отвъд географските ни граници, заяви Саша Безуханова

Огранизации, работещи активно за развитие на дигиталното предпримачество, обединиха усилия за стимулиране на един от секторите с най-голям потенциал за икономиката на страната ни – дигиталните малки и средни компании.

Инициативата на Move.BG за икономическо развитие чрез иновации и технологии (EDIT) привлече организации като Start It Smart, фондация StartUp, Асоциация на българските лидери и предприемачи (ABLE), Български център на жените в технологиите (BCWT), инвестиционните фондове Eleven, LAUNCHub и Neveq и др.

„Създаваме отворена мрежа EDIT.BG, която да консолидира дигиталните инициативи и организации, да осигури по-добри условия за споделяне на опит и да предпостави, чрез развитие на дигиталната икономика, разширяване на ролята и влиянието на България отвъд географските ни граници”, заяви Саша Безуханова, основател и председател на борда на Move.BG.

„В глобалния свързан свят това е възможно и постижимо с обединените усилия на владеещите инструментите на новото време”, допълни тя по време на днешния медиен брифинг на представители на организациите.

Първият етап от инициативата е национално проучване на малките и средни предприятия в България, които работят в областта на дигиталните технологии. В рамките на проучването ще бъде проведена онлайн анкета сред МСП с 47 въпроса, чрез които ще се открои състоянието на дигиталните МСП, какви са предизвикателствата, пред които са изправени, и силните им страни.

Въз основа на събраните данни ще бъдат изготвени карта на съответните бизнеси и анализ, които ще дадат първата изчерпателна картина на случващото се в България в този динамичен сектор. Като резултат ще бъдат изработени препоръки за стимулиране дейността на малките и средни предприятия в дигиталния сектор.

Резултатите ще бъдат представени публично на национална конференция през есента. Проектът се осъществява с подкрепата на Уникредит Булбанк.

Коментари по темата: „Отворена мрежа ще стимулира дигиталния бизнес”

добавете коментар...

  1. 9853

    Национален Статистически Институт нямаше ли?

  2. ха

    Много добра идея е един подобен проект, но проблемът е, че пазарът е пренаситен с подобни опити, прилагани по подобни начини. Вече качествената идея се губи между множество посредствени – това ще направи проекта много сложен за подкрепа.

    Другото изключително странно нещо е това, че сайтът не притежава българска версия. Звучи алогично да се пропуска езика, който ще е предпочитан от повечето потребители на сайта.

Коментар