Seagate пусна 10-терабайтов потребителски HDD

10-терабайтовият Barracuda Pro e предназначен за домашна и офис употреба

10-терабайтовият Barracuda Pro e предназначен за домашна и офис употреба

Seagate въвежда на пазара потребителски HDD с рекордно висок капацитет от 10 терабайта (HDD). Досега компанията предлагаше твърд диск с подобен капацитет само за корпоративна употреба.

Моделът Barracuda Pro ST10000DM0004 е предназначен за домашна и офис употреба, вкл. за файлови сървъри от начално ниво. Производителят не съобщава колко е броят на магнитните плочи в диска. Скоростта на въртене на шпиндела е 7200 оборота в минута.

Дискът на Seagate е запълнен с хелий, благодарение на което намалява натоварването върху подвижните елементи, вкл. механизмите за преместване на четящите глави.

По информация от производителя, времето за работа без откази на новия Barracuda Pro е 1 милион часа. Увереността на компанията в качествата на нейния диск е подплатена с петгодишна фирмена гаранция.

Устройството е изпълнено в традиционен 3,5-инчов форм-фактор и се свързва към компютъра по SATA интерфейс от трето поколение с пропускателна способност 6 гигабита в секунда (Gbps). Предвидена е и кеш памет с обем 256 мегабайта.

10-терабайтовият потребителски HDD струва 535 долара. Заедно с него Seagate пуска модели от същата серия с капацитети 4 и 6 TB, но цените им все още не са обявени. Компанията обнови също с 10 TB модели сериите IronWolf и SkyHawk, ориентирани към професионални файлови сървъри и системи за видеонаблюдение.

Коментар