Facebook предлага светлинна алтернатива на Wi-Fi

Facebook иска да осигури бърз и евтин достъп до мрежата за хората по целия свят

Facebook иска да осигури бърз и евтин достъп до мрежата за хората по целия свят

Facebook разработи нова технология за безжично предаване на данни, която в бъдеще може да измести Wi-Fi. По същество, това е лазерна технология, която използва светлинен сигнал и предлага много по-висока скорост, в сравнение с широко разпространените Wi-Fi връзки.

Нещо повече, разработката на Facebook позволява предаване на данни на по-големи разстояния, ако приемащата страна се намира в зоната на пряка видимост, съобщи CNET. Целта на компанията е да осигури бърз и евтин достъп до мрежата за хората по целия свят.

Концентраторът използва специални флуоресцентни оптични влакна, които поглъщат вълни от един цвят и излъчват вълни от друг. Подобно оптично влакно може да улавя светлинни лъчи на значителна площ и с различни направления. След това светлината се предава към специален фотодетектор. Замяната на цвета на светлинните вълни се прилага с цел усилване на сигнала.

Именно усилването на сигнала позволява да се увеличи скоростта на предаване на данни при комерсиално използване на новата технология. Първоначално Facebook планираше да използва за тази цел мощен лазер, но впоследствие се отказа от подобна идея, заради твърде големите размери на лазерната апаратура.

В момента компанията разполага с действащ прототип на точка за достъп с новата технология за предаване на данни. В тестовете се прилага кодиране, използвано в мрежите Wi-Fi. Ролята на концентратор изпълнява светлинна антена с малки размери, а вътре в точката за достъп са вградени оптични влакна, които променят цвета на светлинната вълна.

Facebook не разкрива повече подробности за технологията, но дори и прототипът може да предава данни със скорост до 2 гигабита в секунда (Gbps), без да оказва каквото и да е вредно въздействие на живите същества и околната среда, твърдят от компанията.

Коментари по темата: „Facebook предлага светлинна алтернатива на Wi-Fi”

добавете коментар...

  1. ПОЗОР

    Facebook? Една лъжлива статия и всички почват да я копират. Жалки и неуки!

Коментар