AMD планира хибридни чипове за сървъри

Лиза Су е амбицирана на възроди сървърния бизнес на AMD с помощта на нови, хибридни чипове

Лиза Су е амбицирана да възроди сървърния бизнес на AMD с помощта на нови, хибридни чипове

AMD възнамерява да възроди сървърния си бизнес в опит да конкурира по-успешно Intel. За целта компанията планира да обедини графичните и изчислителните процесори, стана ясно от изявления на ръководството при обявяване на финансовите резултати за последното тримесечие.

„Убедени сме, че ще ни се отдаде да обединим високопроизводителни централен и графичен процесор в един чип”, заяви главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су. По нейните думи, рано или късно компанията ще стигне до това решение.

AMD замисля интеграция на централен процесор Zen с графичен процесор, базиран на новата архитектура Vega. Целта е създаване на един мощен чип за корпоративни сървъри и суперкомпютри.

Компанията вече има опит в създаването на подобни хибридни процесори. Тя предлага едночипови системи, които съвместяват възможностите на основните компютърни и графични изчисления, за нуждите на геймърски конзоли като Xbox One и PlayStation 4.

По план, първите сървърни процесори Zen ще се появят на пазара до средата на следващата, 2017-та година. AMD позиционира тези чипове за решаване на определени задачи, уточняват от компанията.

Коментар