Oracle купува прескъпо клауд доставчика NetSuite

Oracle обяви поредното си поглъщане на облачна компания – най-скъпото от всички досега

Oracle обяви поредното си поглъщане на облачна компания – най-скъпото от всички досега

Поредна голяма сделка в ИТ индустрията беляза изтичащата седмица. Софтуерната корпорация Oracle поглъща доставчика на облачни услуги NetSuite за 9,3 млрд. долара – доста висока сума на фона на приходите на NetSuite.

С новата си придобивка Oracle ще засили позициите си на пазара за облачни решения. NetSuite е сред големите доставчици на услуги за достъп до приложения по модела SaaS (софтуер като услуга) и PaaS (платформа като услуга).

Оracle ще плати по 109 долара за всяка акция на NetSuite, като стойността на цялата сделка възлиза на 9,3 млрд. долара. Това е най-голямата покупка на Oracle в областта на облачните технологии.

Услугите на NetSuite са насочени предимно към средния бизнес. Компанията работи на пазара от 18 години и се счита за един от пионерите в решенията за управление на бизнеса с помощта на облака, вкл. ERP и CRM.

Продуктите на NetSuite ще допълнят облачните решения на Oracle, заяви Марк Хърд, главен изпълнителен директор на софтуерната корпорация. Благодарение на новата си придобивка, Oracle ще може да влезе на нови пазари и в нови индустрии, допълни той.

Облачните приложения на NetSuite се ползват от над 30 хиляди организации в 160 държави, в сфери като софтуер и интернет, реклама и цифров маркетинг, медии, финанси, здравеопазване, търговия на дребно, производство, ИТ услуги, енергетика и образование.

Приходите на NetSuite през второто тримесечие на годината възлизат на $230,8 млн., или с 30% повече спрямо същия период на предходната година. Но компанията отчете загуба в размер на $37,7 млн., в сравнение с $32,3 млн. за второто тримесечие на миналата година. Предвид тези показатели, стойността на сделката изглежда доста висока.

През последните пет години Oracle купи множество облачни компании. Една от най-големите сделки беше придобиването на RightNow за сумата от $1,5 млрд., а по-рано тази година компанията погълна Opower за $535 млн. Сделката с NetSuite предстои да бъде одобрена от регулаторните органи и по план трябва да приключи до края на годината.

Коментари по темата: „Oracle купува прескъпо клауд доставчика NetSuite”

добавете коментар...

  1. LG

    p/s = 9,3 млрд/230 мил = 45

    p/s = 2 e надцнено

Коментар