Безжичните клавиатури са риск за данните

Сигналът от безжичната клавиатура може лесно да бъде прихванат от хакери, алармираха специалисти по ИТ сигурност

Сигналът от безжичната клавиатура може лесно да бъде прихванат от хакери, алармираха специалисти по ИТ сигурност

Безжичните клавиатури се явяват сериозна уязвимост в системата за сигурност на компютрите, твърдят специалисти от компанията Bastille. Чрез тях  хакерите могат да крадат ценна информация, набирана ръчно – пароли, номера на сметки, пин кодове и дори отговори на секретни въпроси.

Опасността идва не от самите клавиатури, а от начина на свързването им с компютрите, поясняват от Bastille пред CNET. Безжичният канал за връзка обикновено не се криптира и ако хакерите прихванат сигнала, ще получат лесно достъп до конфиденциалните данни.

Подобен род хакерски атаки се наричат KeySniffer. При тях дори не е необходимо атакуващите да се намират в непосредствена близост до жертвата, за да похитят данните. Според експертите на Bastille, обхватът на KeySniffer достига 76 метра, в зависимост от модела клавиатура и оборудването, което ползват хакерите.

Най-уязвими към подобни атаки са безжичните клавиатури на водещи брандове като HP, Toshiba, General Electric, Jasco, Kensington, Insignia, Radio Shack, Anker и EagleTec, тъй като не прилагат криптиране при предаване на сигнала и така улесняват хакерите.

В отговор на изследването, Kensington взе спешни мерки и се очаква скоро нейните безжични клавиатури да започнат да криптират сигнала. Останалите компании, споменати в доклада, все още не са коментирали официално резултатите от изследването.

Коментари по темата: „Безжичните клавиатури са риск за данните”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Майкрософтска работа и дизайнерска мания на Apple – какво друго да е?
    п

  2. байману

    те кабели не останаха пигмеите с каруците ги ожънаха

Коментар