Sony отчете спад на приходите и загуба

Sony регистрира загуби през последното финансово тримесечие, в резултат на съчетание от няколко негативни фактора

Sony регистрира загуби през последното финансово тримесечие, в резултат на съчетание от няколко негативни фактора

Sony обяви 10,8% спад на приходите за първото тримесечие на финансовата 2016 г., което за японската компания приключи на 30 юни. Постъпленията възлизат на 15,662 млрд. долара, а причините за спада спрямо същия период на предходната година са няколко – промяната в курса на валутите, намалелите продажби на смартфони и земетресението, което засегна част от заводите на компанията.

Оперативната печалба на Sony е намалява с 42% до 546 млн. долара през тримесечието. Печалбата преди данъци пада с 58,9% до 554 млн. долара, а чистата печалба се е свила със 74,3% до 205 млн. долара, сочи финансовият отчет на японския производител, публикуван през седмицата.

Подразделението за мобилни устройства отчита приходи в размер на 1,805 млрд. долара, което е спад с 33,7% на годишна база. Добрата новина за Sony е, че мобилният бизнес на компанията приключва със загубите – подразделението постига оперативна печалба от 4 млн. долара.

Геймърските конзоли и свързаните с тях услуги и софтуер носят на компанията приходи от 3,208 млрд. долара, или с 14,5% повече спрямо първото тримесечие на предходната финансова година. Оперативната печалба на подразделението възлиза на 427 млн. долара.

Продажбите на видеокамери, фотокамери и обективи, заедно с проекторите и медицинската техника генерират приходи от 1,187 млрд. долара за Sony през тримесечието – това е  25% по-малко спрямо миналогодишния показател. Подразделението обаче регистрира оперативна печалба в размер на 73 млн. долара.

Телевизорите, видео и аудио техниката са допринесли с 2,290 млрд. долара за приходите на компанията и със 197 млн. долара за оперативната печалба. В същото време полупроводниковият бизнес генерира приходи от 1,403 млрд. долара и оперативна загуба в размер на 423 млн. долара.

Sony е продала батерии и носители за запис на информация на обща стойност 429 млн. долара, губейки от този бизнес 46 млн. долара. По-рано тази седмица компанията съобщи, че продава бизнеса си с батерии на японската компания Murata Group.

Дейностите на Sony по кинопроизводство и звукозапис са генерирали съответно 1,780 и 1,374 млрд. долара през тримесечието, бележейки ръст съответно с 6,9% и 8,7% на годишна база. Но докато направлението за звукозапис излиза на оперативна печалба от 155 млн. долара, то кино- и телепродукцията е на загуба в размер на 103 млн. долара.

Накрая, финансовите услуги носят на Sony приходи от 2,259 млрд. долара и оперативна печалба от 471 млн. долара.

Коментари по темата: „Sony отчете спад на приходите и загуба”

добавете коментар...

  1. tb

    Финансови услуги ?

Коментар