Китай обеща нова ера в суперкомпютрите

И в момента най-бързият суперкомпютър е китайски – това е Sunway TaihuLight с производителност 93 квадрилиона операци в секунда

Най-бързият суперкомпютър в момента е китайски – това е Sunway TaihuLight с производителност 93 квадрилиона операци в секунда

Китай започна работа по проект за експериментален образец на изчислителна машина, която бележи началото на нова ера в суперкомпютрите, предаде агенция Синхуа.

Разработката е възложена на Китайския правителствен център за суперкомпютри в град Тянцзин и Университета по отбранителна наука и техника към Народната освободителна армия на Китай.

По план, суперкомпютърът от ново поколение трябва да бъде готов през 2020 г. Високопроизводителната машина ще изпълнява 1 квинтилион (хиляда квадрилиона) операции в секунда.

И в момента най-бързият суперкомпютър е китайски – това е Sunway TaihuLight с производителност 93 квадрилиона операци в секунда. По-рано тази година моделът оглави класацията Топ-500 на най-мощните суперкомпютри в света, която се обновява два пъти годишно.

Според представител на Китайския правителствен център за суперкомпютри, новият проект ще издигне на следващо ниво показателите на съвременните изчислителни машини, вкл. бързина на изпълнение на операциите, капацитет на отделните чипове и скорост на предаване на данните.

Коментар