Японци пускат на пазара лук, който не люти на очите

Новият японски лук прилича на обикновения, но не люти, а е сладък като круша

Новият японски лук прилича на обикновения, но не люти, а е сладък като круша

Учени от хранителната промишленост на Япония създадоха нов вид кромид лук, който не дразни очите при нарязване и не предизвиква сълзи. Това е лук, който… не люти.

Очаква се „опитоменият” лук да се появи в магазините тази есен на цена от 430 йени (около 4,3 щатски долара) за две глави, което го прави два пъти по-скъп от обикновения лук, съобщи всекидневникът Хокайдо Шимбун.

При нарязване на обикновения лук се нарушава целостта на клетките и се отделя газ, който попада в конюнктивата и причинява сълзи. След 20-годишни експерименти с клетките на лука, японските учени са успели да създадат растение, които практически не отделя лютивия газ.

Учените уверяват, че новият вид лук, наречен „усмихната топка”, практически не се различава от своя лютив събрат, само дето не мирише и има сладникав вкус, подобен на вкуса на ябълка или круша, което го прави подходящ за използване в салати.

Очаква се тази година да бъдат продадени около 10 тона от новия лук, а към 2019-та доставките на „усмихната топка” да нараснат до 1000 тона годишно.

Коментари по темата: „Японци пускат на пазара лук, който не люти на очите”

добавете коментар...

  1. коментатор

    В Бг го имаме от много години от село Реселец

Коментар