Tesla призна за провал с доставките

Tesla не се справя с плана за доставки на електромобили, продължава да работи на загуба

Tesla не се справя с плана за доставки на електромобили, продължава да работи на загуба

Производителят на електромобили Tesla Motors не успя да изпълни плана за доставки през първото полугодие, стана ясно от отчета на компанията за второто тримесечие, приключило в края на юни.

Tesla се надява да реализира на пазара 80 хиляди електромобила през настоящата година, но за първите шест месеца е доставила само 30 хиляди броя. Все пак ръководената от Илон Мъск компания очаква да достави 50 хиляди машини през второто полугодие и да изпълни плана си.

През първите шест месеца на годината Tesla беше в производствен ад, признава Мъск, цитиран от Ройтерс. По неговите думи, през юни компанията е излязла от хаоса, конвейерите работят, а доставчиците не я подвеждат.

Tesla има план да отваря нов магазин на всеки четири дни до края на 2016 г. Размерът на инвестицията не се съобщава. Тази година Tesla ще похарчи $2,3 млрд. в подготовката за пускане на седана Model 3, доставките на който трябва да започнат през второто полугодие на 2017 г.

В телефонна конференция с анализатори Илон Мъск заяви, че е готов да прекрати договори с доставчици и да реорганизира подразделенията на компанията, които не се справят със задачата за доставка на Model 3 в срок – от 1 юли 2017 г.

През второто тримесечие компанията регистрира чиста загуба в размер на $293,2 млн., в сравнение със $184,2 млн. за същия период на миналата година. Приходите на автопроизводителя нараснаха с 33% до $1,3 млрд.

За финансовата 2015 година чистата загуба на Tesla набъбна от $294 до $889 млн. при приходи в размер на $4 млрд., а Илон Мъск обеща да направи компанията печеливша до края на 2016 г.

Коментари по темата: „Tesla призна за провал с доставките”

добавете коментар...

 1. Ivan

  Да, безспорно има перспектива в тази технология.

  Но Tesla Motors, които направиха не е просто загуба на пари, а пълна излагация и показва, че точно те не знаят какво правят. 🙂

  Дори загубата на парите 300 млн. долара не толкова много за тях – бълха ги ухапало.
  По-лошото е загуба на доверие и уронване на престижа.

  Също следващия гаф ще е че прекалено големите обещания и избързването да пускат не достатъчно развит продукт и технология и очаквам да има голямо разминаване в очакванията на хората с реалните технически характеристики.

  За съжалениес само бързат вярно искат да са първите, ама реално сега продават не напълно готов за комерсиална употреба продукт. Най-лошото е да разочароват хората и да загубят доверие.

  Почти всички искаме по-скоро да стават реалност новите стари технологии, но всичко трябва много повече време.

  Това което ползваме днес е измислено, проектирано от преди 50-60 години та дори и повече. Така че това което искаме днес ще е готово в следващите 50 години, когато повечето от нас ще са умрели.

 2. _/-?%

  във всяка инвестиция в началото си има загуба, важното е как се управлява в дългосрочен план. в тоя отрасъл има перспектива и в тесла си знаят какво правят и какво да правят.

 3. Anonymous

  Ами не е ОК!
  Явно нито технология е доразвита достатъчно нито като производствен процес нито като достъпност – цена и качество.

  Провала си е провал да вземеш пари и обещаеш нещо което не можеш да изпълниш нито като количество нито като срок.

 4. tesla

  ok

Коментар