Intel изтегля от пазара смарт часовник, прегрява

Basis Peak съчетава функции на смарт часовник и фитнес тракер

Basis Peak съчетава функции на смарт часовник и фитнес тракер, но може да причини изгаряне

Intel обяви, че изтегля от пазара всички смарт часовници Basis Peak, пуснати на пазара в рамките на първия опит на компанията в производството на носими фитнес устройства.

Смарт часовникът с функции на фитнес тракер се нагрява твърде силно и причинява мехури на китките на някои потребители. Според официалната статистика, от изгаряния са се оплакали 0,2% от потребителите на смарт джаджата.

Intel съобщи за първите случаи на изгаряния в средата на юни и незабавно настоя потребителите да прекратят използването на устройството. Компанията се опита да отстрани проблема, като замени софтуера на фитнес тракера, но не успя да предложи решение, което не засяга данните на потребителите.

Сега Intel иска от клиентите си да върнат смарт часовника и съпътстващите аксесоари, а компанията ще им възстанови парите. Компенсацията за едно устройство възлиза на $234, докато цената на продукта варираше от $139 до $199.

Същевременно, Intel прекрати поддръжката на Basis Peak, но потребителите ще запазят достъп до данните си до края на годината, след което услугата ще бъде изключена, часовниците ще загубят способност за синхронизация и ще престанат да работят.

Basis Peak съчетава функции на смарт часовник и фитнес тракер. Той е разработен от китайската компания Basis Science, която Intel погълна през март 2014 г. за предполагаема сума от 100-150 млн. долара. Към момента на сделката Basis притежаваше около 7% от световния пазар на смарт часовници за фитнес.

Коментар