На панаира: Уникална система сваля 8 пъти разхода на ток

Системата на PolarSol осигурява целогодишно затопляне, охлаждане и гореща вода, като черпи енергия от слънцето, въздуха и почвата

Системата на PolarSol осигурява целогодишно затопляне, охлаждане и гореща вода, като черпи енергия от слънцето, въздуха и почвата

Уникална система, която намалява разходите за електроенергия до 8 пъти, ще бъде представена за първи път в България по време на Международния технически панаир в Пловдив в края на септември.

Един от хитовите експонати на специализираната изложба „Енеко” е дело на финландската компания PolarSol. Системата осигурява целогодишно затопляне, охлаждане и гореща вода, като черпи енергия от слънцето, въздуха и почвата.

Загубата на топлина е минимална, тъй като се прилага слънчево-въздушен топлоприемник, който е единствен в света. Изобретението на PolarSol може да се използва  в промишлени, жилищни, селскостопански и обществени сгради.

Инсталацията произвежда най-евтината енергия и е екологично чиста, твърдят изложителите от фирма „Хибридни енергоспестяващи системи”.

Това е една от многото иновации, подобрявящи енергийната ефективност, които ще бъдат демонстрирани на Международния технически панаир. Нови видове термопанели и  хидроизолации ще видят и посетителите на специализираната изложба „Стройтех”.

На панаира ще участват и фирми за тежка строителна механизация. Най-атрактивни са 40-тонните машини за събаряне на здания, които се очаква да бъдат сред експонатите. Подготвя се и дебют на подобна техника от Китай.

Наред с новостите в строителството, посетителите на Есен 2016 ще видят  за първи път изложба за роботи и роботизирани системи „Робохайтех” и специално обособена зона за агротехника. Очаква се броят на посетителите от България и Европа да достигне 40 000.

Коментари по темата: „На панаира: Уникална система сваля 8 пъти разхода на ток”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    И както при нас при всяка буря токът спира за три дни, ще сме си на тъмно и студено, но пък модерни…

  2. аз

    Нищо уникално не виждам.
    Слънчев колектор + чилър (термопомпа вода-вода даже има и БГ производители) + събиране на топлина от изгорели газове (води до конденз и проблеми) + събиране на топлина от изходята топла вода.
    Те специалистите отдавна са казали какво води до икономия – те са 3 неща: 1. изолация, 2. изолация, 3. изолация.

  3. до аз

    зависи се, ако е един апратемнт да, но ако е цял блок, или общежитие, друга работа би било май

  4. az

    И колко ще струва цялата работа? Ще спестиш 20киловата а ще се набуташ десетки хиляди! Ще се избие след 10 хиляди години, май!

Коментар