Intel сключи лицензно споразумение с ARM

Intel се намесва на пазара за производство на ARM чипове по поръчка, където ще конкурира компании като TSMC

Intel се намесва на пазара за производство на ARM чипове по поръчка, където ще конкурира компании като TSMC

Две от водещите компании за процесори – Intel и ARM Holdings – сключиха лицензно споразумение. Целта на Intel е да привлече повече клиенти в ролята си на производител на ARM чипове, стана ясно на форума за разработчици IDF в Сан Франциско.

Съгласно споразумението, Intel ще произвежда 10-нанометрови чипове с архитектура ARM, които се използват масово в смартфоните. Докато Intel е най-големият доставчик на процесори за компютри, то ARM разработва едноименната архитектура за мобилни процесори и продава лицензи за нея на производители като Qualcomm, Samsung и др.

Очаква се един от първите клиенти на Intel за ARM чипове да стане корейската компания LG. От услугите на американския производител ще се възползва и компанията Spreadtrum, чиито процесори се срещат в евтините таблети.

Преди години Intel също произвеждаше ARM процесори със собствен бранд, но през 2006-та продаде този свой бизнес на компанията Marvell.

Сделката с ARM е опит на Intel да се задържи на мобилния пазар. Atom процесорите на компанията се представиха добре в устройствата Nexus 9 и някои други джаджи, но Intel не успя да се нареди сред лидерите на пазара, където доминират ARM чипове от Qualcomm, Samsung и MediaTek.

Притежавайки лиценз за ARM, Intel ще може да използва свободните си мощности за производство на процесори за Apple и Qualcomm, на които се налага да ползват услугите на тайванската TSMC и други изпълнители, отбелязва Блумбърг по повод сделката.

В момента всички производители на чипове по поръчка предлагат услуги за процесори с архитектура ARM, подчертават от британския разработчик, който наскоро сключи сделка за придобиване от Softbank за сумата от 32 милиарда долара.

Коментар