Облакът отнема мястото на всеки пети в Cisco

Масови съкращения предстоят в Cisco. Всеки пети служител в мрежовия гигант може да загуби работата си, съобщи Computer Reseller News, позовавайки се на източници от компанията.

Cisco възнамерява да закрие от 9 до 14 хиляди работни места по целия свят. Повечето съкращения ще бъдат реализирани чрез програма за ранно пенсиониране.

Очаква се в близките седмици компанията да обяви плановете си за мащабни съкращения. Възможно е това да стане още днес, при обявяване на финансовите резултати за последното тримесечие.

Към края на април щатният персонал на Cisco наброяваше 73 104 души. Ако бъдат съкратени 14 хиляди работни места, това би означавало, че компанията ще намали състава си с близо 20%, което е прецедент в историята й.

Последната вълна масови съкращения в Cisco беше през август 2014 г., когато компанията освободи 6 хиляди души, или около 8% от персонала.

В началото на 2016 г. анализатор от Global Equities Research прогнозира, че тази година Cisco ще съкрати 14 хиляди души. Компанията не се нуждае повече от огромния си персонал, тъй като всички големи клиенти преминават към облачни услуги, а Cisco закъснява с усвояването на този пазар.

Новата вълна съкращения се случва в условия на смяна на бизнес приоритетите на Cisco – от оборудване към софтуер. Компанията се нуждае от софтуерни специалисти, различни от тези, с които разполага. Теоретично, новият пазар може да се окаже по-изгоден за Cisco, но е необходимо време за преход, коментира CRN.

През последните три месеца акцииите на Cisco поскъпнаха с над 15%, достигайки най-високото си ниво от девет месеца насам – $31,23.

Коментар