Microsoft отвори кода на PowerShell

Microsoft започна да отваря кода на различни свои проекти и да поддържа Linux, откакто през февруари 2014 г. начело на корпорацията е Сатя Надела

Microsoft започна да отваря кода на различни свои проекти и да поддържа Linux, откакто през февруари 2014 г. начело на корпорацията застана Сатя Надела

Microsoft отвори изходния код на софтуера PowerShell, предназначен за системно администриране и конфигуриране. Това е стандартен компонент на операционната система Windows от няколко години насам.

Кодът на PowerShell вече е публикуван в портала за отворени проекти GitHub. В допълнение, Microsoft направи PowerShell достъпен за Linux платформи.

Подобен ход от страна на Microsoft ще позволи на потребителите на Windows и Linux, както и на разработчиците на приложения да ползват гъвкав скриптов език и инструменти за конфигуриране. Екипите на Windows и Linux, които бяха принудени да работят поотделно, сега ще могат по-лесно да взаимодействат едни с други, подчертават от компанията.

Microsoft започна да отваря кода на различни свои проекти и да поддържа Linux, откакто през февруари 2014 г. начело на корпорацията застана Сатя Надела. Той смята, че вече не е оправдано да се блокира развитието на отворената общност, тъй като бизнесът на Microsoft се простира отвъд пределите на десктоп операционните системи и включва облачни платформи като Azure.

В момента около 60% от външните приложения в Azure Marketplace се отнасят към отворения софтуер. Очаква се през 2017 г. Microsoft да пусне базови компоненти на SQL Server за Linux. Освен това компанията добави поддръжка на Ubuntu в новата си операционна система Windows 10.

Коментари по темата: „Microsoft отвори кода на PowerShell”

добавете коментар...

  1. Бай

    Да, аз също го ползвам тоя шел идеален е за рънване на вируси.

  2. Програмист

    Аз като разработчик го ползвам много, понеже PS е нещо като wrapper на .NET и можеш през него директно да викаш .NET код във скриптова среда. За тулове за автоматизация е много удобно.
    Другото му много голямо предимство е, че не връща на изхода текст ами обекти и можеш да правиш с тях каквото си искаш (трансформация, пайпове, филтриране).
    Според мен, админите които го ползват, използват много базови функционалноти, понеже не разбират от .НЕТ и го ползват на 20% от възможностите му.

  3. Saevar

    това powershell е такова недоразумение че квото и да го правят немога да почна да го ползвам или съм прекалено свикнал с линукс терминала….. любопитно ми е да чуя и други коментари …

Коментар