Известията от антивирусите са нож с две остриета

Потребителите на персонални компютри обикновено игнорират предупрежденията за сигурност, издавани от антивируси, защитни стени и други програми, които защитават РС-тата и лаптопите от взлом при сърфиране в интернет, сочи проучване.

Но това не се дължи на небрежно отношение към кражбата на лични данни, а на неспособността на човешкия мозък да работи в многозадачен режим, твърдят специалисти от университета Бригъм Йънг, цитирани от CNET.

В 90% от времето потребителите игнорират предупрежденията за сигурност, сочат резултатите от изследването. Въпреки важността си, подобни съобщения, които се появяват на екрана при риск за сигурността, могат да причинят повече вреди, отколкото ползи, твърдят специалистите.

Експериментите разкриват, че изскачащите прозорци на антивирусите и защитните стени оказват негативен ефект на потребителите, вкл. стрес и намалена производителност. Подобни съобщения могат да отвлекат вниманието на потребителя и неговата производителност да падне практически до нулата, заради една особеност на човешкия мозък – той физически не е приспособен за успешно изпълнение на две или повече задачи по едно и също време.

Няма особено значение с какво се занимава потребителят – всяко разсейване с появяващите се съобщения води до загуба на концентрация и внимание. Именно по тази причина, подобни известия в повечето случаи биват игнорирани от потребителите. В хода на изследването е установено, че в 87% от случаите съобщенията остават без внимание.

Това е само един от примерите за липсата на многозадачност в главния ни мозък. Неслучайно в големите компании има забрана за ползване на социални мрежи в работно време. Концентрирането върху личните съобщения и публикациите намалява производителността до минимум.

От друга страна, игнорирането на самите съобщения за сигурност може да доведе до лоши последствия. Така че всеки сам трябва да реши какво е по-важно за него – да остане концентриран на текущата си задача или да се увери, че нищо не застрашава компютъра и информацията.

Коментари по темата: „Известията от антивирусите са нож с две остриета”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    ТА ЗАТОВА ДА ДАДЕМ ПЪЛНА СВОБОДИЯ на антивируса да си прави каквото си поиска.

    По-голям вирус от самият антивирус няма.

Коментар