Учени разкриха как да живеем по-дълго

Ако човек се откаже от цигарите и алкохола, спортува редовно и се храни правилно, животът му може да се удължи с 18 години

Ако човек се откаже от цигарите и алкохола, спортува редовно и се храни правилно, животът му може да се удължи с 18 години

Канадски учени доказаха, че ако човек съблюдава определени условия и се откаже от вредните си навици, а през свободното време се занимава със спорт, може да удължи живота си с близо 18 години.

Постоянното пушене и прекаляването с алкохол водят до сериозни заболявания, които в крайна сметка намаляват продължителността на живота, твърдят учените. Резултатите от изследването, проведено сред жители на Канада, са публикувани в PLOS Medicine.

На базата на изследването, учените дават рецепта за увеличаване на продължителността на живота. Ако човек се откаже от цигарите и алкохола, спортува редовно и се храни правилно, може да живее средно със 17,9 години повече.

По-рано американски учени доказаха, че хората, които работят нощна смяна, са изложени на по-голям риск от различни заболявания, вкл. рак и язва, заради това, че нарушават биологичния и социалния си ритъм.

Коментари по темата: „Учени разкриха как да живеем по-дълго”

добавете коментар...

  1. Бай Танас на кюшето

    Че то в България пушенето и пиенето са си национални спортове.

  2. Anonymous

    Разбира се, че подобни нравоучителни лекции ще се родят в някоя диво пуританска държава. Там и банските стигат до глезените, а те съдят за sexual abuse, ако направиш комплимент на колежката си. Наздраве!

  3. Anonymous

    Ако не пушеше и пиеше щеше да избута още 18 години до към 124 🙂

  4. lie

    Пра дядо ми почина през далечната 1987 година на 106 годишна възраст, помня го същата година седнал на стъпалата пред къщи с чашка ракия и лула в ръка!

Коментар