“Събитията от живота” ще генерират е-услугите

“Събитията от живота” ще генерират е-услугите
Администрация и бизнес обсъдиха проектозакона за е-управление
26/08/2006
Не администрацията ще определя вида, броя и процедурите на електронните справки и услуги, а „събитията от живота" на българина. Това заяви вчера министър Николай Василев на националното обсъждане на проектозакона за електронното управление с участието на властта, представители на ИТ бизнеса и медиите.  
Според Василев, проектозаконът е авангарден, дори революционен, и в него е заложен опитът на страните с най-добри постижения в сферата на електронното управление. Министърът е убеден, че законът, който е съобразен с европейската рамка за развитие i2010, ще промени комуникацията между администрацията и хората, като определящ фактор ще станат гражданите и бизнесът.
Чрез въвеждане на технология за еднократно събиране и многократно използване на едни и същи данни (вместо една и съща информация да се събира многократно, както е сега) ще се спестяват средства, ще се редуцират услуги и ще се засили прозрачността и ефективността в работата на администрацията. Но заедно с променящите се технологии е нужно да се промени и манталитетът на администрацията към новите изисквания на електронната комуникация, посочи Василев.
В приложното поле на проектозакона се урежда дейността на административните органи при работа с електронни документи и предоставяне на услуги по електронен път. Законът се прилага по отношение на дейността на лицата, осъществяващи публични функции (нотариуси, държавни и общински учебни заведения и др.) и организациите за обществени услуги (образователни, здравни, топлоснабдителни и електроснабдителни, телекомуникационни, пощенски и др.).
Законът няма да се прилага при работата с електронни документи, които съдържат класифицирана информация, и не отменя правилата за работа с хартиени документи.

Коментар