Linux телевизори ще се свързват към Интернет

Стандартни Linux телевизори ще се свързват към Интернет
Пет японски гиганта стоят зад инициативата, резултатът – през 2007
26/08/2006
Обединение на гиганти в електронната индустрия ще се опита да стандартизира свързването на телевизори към Интернет. Японските колоси Sony, Panasonic, Sharp, Toshiba и Hitachi съвместно ще реализират идеята чрез обявената от тях компания TV Portal Service, според публикация в Wall Street Journal.
Телевизорите с възможност за връзка към Интернет, произведени по новия стандарт, ще работят с операционна система Linux. Петте гиганта се надяват да се възползват от предимствата на една все по-отчетлива тенденция на промяна в навиците на хората. А именно, че персоналният компютър играе все по-важна роля в достъпа и в гледането на видео съдържание.
Sony и Matsushita, компанията-майка на Panasonic, държат всяка по 35% от джойнт-венчъра. Останалите три компании – Sharp, Toshiba и Hitachi – притежават по 10% от TV Portal Service.
Стандартът за свързване на телевизори към Интернет ще бъде готов в началото на 2007 година. Очаква се първите телевизори, произведени по него, да се появят по-късно през годината.

Коментар