Раздвижване на пазара за таблети

Таблетите ще отбележат ръст през третото тримесечие на годината, прогнозираха анализатори

Таблетите ще отбележат ръст през третото тримесечие на годината, прогнозираха анализатори

Третото тримесечие може да донесе ръст на пазара на таблети. Анализаторската компания Digitimes Research прогнозира увеличение на продажбите с 16,3% спрямо предходното тримесечие – до близо 47 млн. броя.

На годишна база обаче пазарът ще запази отрицателната си динамика – продажбите ще намалеят с 10% в периода юли-септември, спрямо третото тримесечие на 2015 г. Това означава, че за възстановяване на пазара като цяло все още не може да се говори.

Предстоящият ръст през тримесечието се обяснява с подготовката на производителите за традиционно силния сезон в края на годината, особено на пазарите в Европа и Северна Америка. Освен това икономическата ситуация в развиващите се страни се подобрява, което способства ръста на пазара.

Анализаторите очакват съществен ръст в категорията на „немарковите” таблети, предлагани от китайски производители. Техните доставки ще нараснат с 18,5%, благодарение на засилената магазинна търговия в САЩ и Европа.

Същевременно, TrendForce дава доста по-песимистична прогноза. Нейните данни сочат спад от 2% – до 32,7 млн. броя – в продажбите на маркови и безименни таблети за периода юли-септември спрямо април-юни. На Apple ще се паднат 9,2 млн. броя, Samsung ще продаде 5,9 млн., а Lenovo – 2,5 млн. В топ 5 влизат също Huawei и Amazon с резултати съответно – 2,3 и 1,1 млн. броя.

Коментар