ARM се насочва към суперкомпютрите

Процесор за векторни изчисления на ARM има потенциал да промени статуквото при високопроизводителните системи

Процесор за векторни изчисления на ARM има потенциал да промени статуквото при високопроизводителните системи

Разработчикът на мобилни процесори ARM Holdings иска да стане фактор и на пазара за суперкомпютри. Новият процесор на компанията ARMv8-A е проектиран за векторни изчисления.

ARMv8-A поддържа технология Scalable Vector Extension (SVE), която позволява работа с вектори с дължина от 128 до 2048 бита със стъпка 128 бита. Векторните изчисления ще се прехвърлят от софтуера към хардуера, а специален диспечер ще следи дали операциите се изпълняват на най-подходящите достъпни хардуерни ресурси.

Технологията разчита на едночипови системи за паралелна обработка на големи масиви от данни, която се явява ключово изискване в условията на бързо нарастващия обем изчислителни операции, с които са натоварени суперкомпютрите.

Новият набор от инструкции на ARM е предназначен за използване в центрове за обработка на данни, суперкомпютри и сървърни конфигурации. SVE не влиза в стандартния лиценз ARMv8 – технологията ще се лицензира самостоятелно, уточняват от компанията.

Първи комерсиален потребител на новата архитектура е японският гигант Fujitsu, който ще я използва в суперкомпютъра Post-K Riken. Очаква се технологията на ARM да даде на машината от 50- до 100-кратно предимство в скоростта, в сравнение с K Computer, който използва процесор SPARC64 VIIIfx. Суперкомпютърът Post-K Riken ще бъде готов през 2020 г.

Векторните процесори се срещаха в първите суперкомпютри, но по-късно бяха заменени от по-евтини чипове IBM RISC. В много от съвременните машини се използват процесори с архитектура x86. Новата разработка на ARM има потенциал да промени статуквото при високопроизводителните системи.

Коментар