GDDR6 памет за видеокарти излиза през 2018

Samsung разработва памет за видео карти по нов стандарт, която ще се нарича GDDR6 вместо Post GDDR5, както беше известна досега.

GDDR6 ще работи на честоти до 15GHz, докато днешните модули GDDR5 поддържат не повече от 10GHz, а модификацията GDDR5Х достига 12GHz. Производството на GDDR6 модули ще започне през 2018 г., когато се очакват и първите видеокарти с новата памет за настолни и мобилни компютри.

Важен показател за GDDR6 е нейната енергийна ефективност. В сравнение с GDDR5, новата памет ще консумира три пъти по-малко енергия, което означава по-дълго време за автономна работа на геймърските ноутбуци.

Следващ етап от развитието на този тип памет ще бъдат модули с кодово име QDR, които ще достигат впечатляващата честота от 16 GHz. Появата на QDR памети се очаква да стане през 2020 г.

Междувременно, Samsung разработва трето поколение памети HBM, които ще се наричат просто HBM3. Първото и второто поколение HBM модули са слабо разпространени, заради високата им цена. Третото поколение се очаква на пазара през 2019 или най-късно през 2020 г.

Коментар