Лада получава модерно управление със смартфон

Новата система за управление Lada Connect ще стана достояние първо на моделите Vesta и XRay

Системата за управление Lada Connect ще стана достояние първо на моделите Vesta и XRay

Високотехнологична система Lada Connect ще позволи на собствениците на автомобили с руската марка да управляват много от функциите на колите си с помощта на смартфон и мобилно приложение. Разработката дебютира на московския автосалон от производителя на Лада – компанията АвтоВаз.

Подобни възможности обикновено се предлагат с автомобилите от премиум клас. Това прави новата опция за Лада уникална в ниския и средния ценови клас автомобили, пишат руските медии, позовавайки се на източници от компанията.

Първи ще получат Lada Connect моделите Vesta и XRay, които се очакват на пазара в началото на 2017 г. По-късно през следващата година, както и през 2018-та смартфон функцията ще се появи и в други модели на руския автомобил.

Водачите на Лада ще могат да управляват много от функциите на своя автомобил с помощта на мобилно приложение

Водачите на Лада ще могат да управляват много от функциите на своя автомобил с помощта на мобилно приложение

Lada Connect използва защитен криптиран канал за връзка чрез мобилен интернет. Системата позволява отваряне и затваряне на автомобила, пускане и спиране на двигателя, вкл. по таймер и при промяна на температурата на околната среда, отваряне на багажника, проверка на вратите и багажника, подаване на светлинен и звуков сигнал и редица други действия.

Интересни са също така възможностите за откриване на местоположението на автомобила по карта, получаването на известия при евакуация или външно въздействие, вкл. удар, блокиране на пускането на двигателя и предаване на данни за местонахождението на колата към полицейските служби.

В допълнение, системата може да включва автоматично климатика при дистанционно стартиране на двигателя, да информира за необходимост от техническо обслужване и да извършва отдалечена диагностика на автомобила. Най-накрая, Lada Connect ще анализира стила на шофиране, водейки ежедневна статистика за всички събития.

Коментар