Внедряват PCI Express 4.0 през следващата година

Новият стандарт за бърза шина PCI Express 4.0 ще се появи в компютрите още през следващата година. Очаква се внедряването на интерфейса да опрости видеокартите, като същевременно запази нивото им на производителност.

Четири години след анонса на PCI Express 2.0 се появи стандартът PCI Express 3.0, а оттогава изминаха шест години и вече се усеща нужда РС хардуерът да премине на следващо ниво на производителност.

PCIе 4.0 обаче няма да повлияе на производителността на графичните карти, а по-скоро ще способства за опростяване на топологията на дънните платки и ще освободи допълнителни линии от шината.

Новият стандарт увеличава скоростта на една линия на интерфейса от 8 на 16 гигатрансфера в секунда (GT/s), в резултат на което видеокартите ще се нуждаят от само 8 линии, за да запазят производителността си на ниво PCIe 3.0.

Все още няма яснота дали Nvidia Volta и AMD Navi ще изолзват новия интерфейс. Предполага се, че и двете компании вече провеждат изпитания с прототипи на своите GPU разработки.

Коментари по темата: „Внедряват PCI Express 4.0 през следващата година”

добавете коментар...

  1. vasse

    Какво е гигатрансфер?

  2. apple

    ще се появи в компютрите

    Какво е компютър ?

Коментар