Google ще обновява Android в движение

В бъдеще Android ще се обновява по същия начин, както Windows и OS X

В бъдеще Android ще се обновява по същия начин, както Windows и OS X

Google планира да пуска новите функции в Android веднага щом се появят, както това правят Microsoft и Apple, вместо да ги задържа до излизане на поредната версия на платформата, съобщи Ars Technica.

Традиционно, Google пуска нови версии на Android веднъж годишно – през 2014-та излезе Android 5.0 Lollipop, миналата година се появи Android 6.0 Marshmallow, а сега е актуална Android 7.0 Nougat. Няколко месеца след пускането на поредна версия излиза и голямо обновление, а след това – по-малки ъпдейти.

С анонса на Android 7.0 Nougat разработчикът не прекрати публичните бета тестове на новите възможности на версията. Това означава, че Google ще продължи да развива Android 7.0 и регулярно да доставя на потребителите нови функции за тестване – така както правят Microsoft и Apple съответно с Windows Insider и Apple Beta Software Program.

Очаква се също така Google да пуска големи обновления на Android на всяко тримесечие – по ясен график. Твърди се, че с първото тримесечно обновление на Android 7.0 ще се появи Nexus Launcher, който изисква по-високо ниво на API – 25, докато в момента системата поддържа ниво 24.

Тримесечните обновления ще помогнат на Google да преодолее фрагментирането, което остава проблем за екосистемата Android – съществуват голям брой версии, съобразени с параметрите на конкретни устройства, а това налага допълнителни усилия от страна на разработчиците за адаптиране на приложенията.

Ако Google пуска регулярно големи обновления веднъж на три месеца, производителите на устройства и другите партньори по каналите за доставки ще могат да се подготвят навреме за промените. Теоретично, това би трябвало да облекчи разработчиците.

Коментари по темата: „Google ще обновява Android в движение”

добавете коментар...

  1. М

    Ще бъде пълна скръб и недомислица с ограничения обем памети – дори и новия ми смартфон е с малко свободна памет няма място дори за update, а да не говорим за upgrade на остаряващ хардуер и апарат, който няма да е акуален повече от 16 месеца.

  2. Anonymous

    Фрагментирането винаги ще съществува при наличието на различни компании

  3. Кръстьо

    С това фрагментирането няма да бъде намалено. Просто ще се променят фрагментите.

Коментар