Турция покани Apple, ще я спасява от бюрокрацията в ЕС

Възползвайки се от проблемите на Apple с европейските регулатори, Турция покани ИТ гиганта да се премести в страната. Това стана чрез изявление на висш политик в социалната мрежа Twitter.

Вицепремиерът Мехмет Шимшек заяви, че Анкара ще се радва да види Apple в Турция, където ще получи данъчни облекчения и същевременно ще реши проблемите си с Брюксел.

Европейската комисия обяви вчера, че американският ИТ гигант дължи на Ирландия данъци в размер на 13 млрд. евро. Властите твърдят, че Apple е сключила незаконна сделка с Ирландия, чрез която избягва плащането на дължимите данъци.

„Apple трябва да се премести в Турция. Ще се радваме да им предложим по-щедри данъчни облекчения. Няма да им се налага да се занимават с европейската бюрокрация”, написа Мехмет Шимшек на своята страница в Twitter.

Apple да се премести в Турция, посъветва вицепремиерът Мехмет Шимшек

Apple да се премести в Турция, посъветва вицепремиерът Мехмет Шимшек

Според Европейската комисия, споразумението на Apple с властите на Ирландия нарушава правилата на ЕС за държавна помощ, които страните членки трябва да спазват. Държавите-членки не могат да дават данъчни облекчения на избрани фирми – това е незаконно, заяви комисар Маргрете Вестегер.

Тим Кук, шефът на Apple, вече отговори официално на претенциите на ЕС, като подчерта, че Комисията е взела едностранно решение за третиране на данъчното законодателство според собствените си виждания. И Apple, и Ирландия ще обжалват решението.

Коментари по темата: „Турция покани Apple, ще я спасява от бюрокрацията в ЕС”

добавете коментар...

  1. име

    Тия не са добре, нали Апъл искат директен достъп до Европейския пазар, не им трябва държава извън съюза.

  2. Димитър Иванов

    Към Ив – смятай коментара на Financial analist като микс между ирония и всеизвестни истини..а не като пряко мнение какво трябва да се направи 😉

  3. Ив

    Затова България тъне, гние и изчезва, заради такива хора като коментара на Financial analist с полезните съвети с желанието и ентусуазма това да бъде така.

  4. Financial analist

    Всъщност Apple следва да се премести в България.Първо защото сме пълноправен член на ЕС и с пълен достъп до целият ЕС пазар. и торо защото у нас няма да платят и стотинка данъци понеже гголеми компании у нас Тип Лукойл,Теленор,,МТел,…не заплащат стотинка данъци ,а ги заобикалят през офшорни зони и тн.Ние предлагаме в пъти по ниски данъци от всички в ЕС и Турккинята не мое ни стъпи на алкият пръст.Очаквам назначените малоумници в правителство да се самосезират и да поканят гиганта да премести централата,развойните отдели ,маркетинга рекламата,и всичко дори и заводите тук. С тая глоба дет са им наложили могат с 1 /10 от нея да си купят собствен парламент и да управляват България.

  5. Димитър Иванов

    Е, нали уж Турция напира яко да влиза в ЕС в последно време, защо ли така изведнъж обърна на 180%!? Май май винаги целта е колкото може повече да прилапаме в конкретния случай, пък после ще му мислим..

  6. дървоеб

    Да се местят! Всичкото манго от анадолу, ще се юрне да купува ай-сиктири.

Коментар